20 Април 2024, 00:01 Днес (0) | Вчера (10)

Парите от глоби по пътищата няма да отиват за нови камери

16 Декември 2014 16:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 декември 2014, 17:07

Причината е промяна в Закона за държавния бюджет, алармират специалисти по пътна безопасност

Парите от Фонда за безопасност на движението се вливат в бюджета на МВР – за това алармира Владимир Тодоров, председател на УС на БАЗК. В отворено писмо до премиера, председателя на парламента, председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по транспорт, както и до медиите Тодоров припомня, че учредяването на Фонда за безопасност на движението към министъра на вътрешните работи през 2011 г. беше стъпка в правилната посока към повишаване степента на безопасност на българските пътища. Приходите във фонда се набират предимно от глоби за нарушения на правилата за движение по пътищата, установени с технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство.

В законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. обаче, в преходните и заключителни разпоредби пише, че "средствата в размер на 50% от събраните глоби по този закон…, се разходват от МВР за изграждане и експлоатация на системи за наблюдение и контрол и управление на движението по пътищата". Това означава, че този фонд ще бъде приобщен към бюджета на МВР. "Считам последното за изключително погрешно, тъй като целта на фонда е осигуряване на средства за дейности по контрола на движението по пътищата и за подобряване на пътната безопасност", подчертава Тодоров и изброява конкретно дейностите:
- проектиране, изграждане и поддръжка на технологични системи за контрол на движението по пътищата;
- доставка и поддръжка на технически средства и оборудване за контрол на движението по пътищата;
-дейности, насочени към повишаване на административния капацитет на структурите на МВР, осъществяващи дейности, свързани с без-опасността на движението по пътищата;
- информационни кампании и дейности, насочени към превенция в областта на безопасността на движението по пътищата;
-други дейности за подобряване на пътната безопасност.

Изброените дейности са свързани с целите и функциите на фонда и приобщаването му към общия бюджет на МВР създава предпоставки за изразходване на средствата в него нецелесъобразно, алармира председателят на НПО-то. Той настоява фондът не само да не попада в ничий бюджет, но и правилата за изразходване на средствата, събрани в него да са ясно и подробно разписани. "В настоящата Наредба за условията и реда за управление на средствата от Фонда за безопасност на движението липсват разписани правила, по които да се изразходват събраните средства, а с вливането на средствата от фонда в общия бюджет на МВР безопасността на пътя ще остане само в заглавието", заключава Владимир Тодоров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив