17 Май 2024, 04:43 Днес (0) | Вчера (11)

Парламентът одобри на първо четене допълнителни 100 млн. лв. за здравната каса

18 Ноември 2014 13:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2014, 14:00
Под лиценза на creativecommons

Половината от парите са за покриване на задълженията на касата към болниците до края на годината. От останалите средства 25 милиона са за плащания на лекарства за домашно лечение и диетични храни, 10 млн. са за медицински изделия и 15 млн. са за лекарства за онкоболни

Със 169 гласа "за", 9 "против" и 27 въздържали се депутатите одобриха предложението за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. със 100 милиона лева. Против гласуваха деветима депутати на "Атака", а групата на БСП се въздържа. Според обяснението на Десислав Чуколов от "Атака" липсата на подкрепа е "не защото сме против здравеопазването, а защото сме против безсмисленото наливане на пари в неефективна система". 

Половината от парите, които се отпускат, са за покриване на част от задълженията на касата към болниците до края на годината, като за октомври и ноември е изчислен дефицит от около 90 млн. лв. по това перо. От останалите средства, 25 милиона лева са за плащания на лекарства за домашно лечение и диетични храни, 10 млн. са за медицински изделия в болничната помощ и 15 млн. са за лекарства за онкоболните.   

Според бившия социален министър Хасан Адемов парите за здраве се харчат неефективно щом в рамките на една година вече трети път се преразглежда бюджета на здравната каса. По думите му за да има повече смисъл трябва да се преобърне пирамидата на разходите на НЗОК и средствата да се насочат от болничната към извънболничната грижа. "Парите за болнична помощ са 1 млрд. лева, а парите за доболнична помощ - 600 млн. лева. Възможностите на доболнична помощ обаче са много по-големи. Ние от ДПС сме заявили, че такива политики изискват надпартийно съгласие. Нищо, че не искате нашата подкрепа, чуйте нашите предложения", обърна се той към мнозинството. 

От трибуната по време на дебатите Адемов заяви, че ДПС приветства мерките, които здравният министър готви и обеща да представи до края на този месец, но предупреди, че те няма как да се реализират при сега действащото законодателство в здравеопазването, а също и че в момента са създадени условия за разрушаване на солидарния принцип, което не трябва да се допуска. По изчисления на Адемов за реформите, които иска да проведе Петър Москов догодина, ще са му необходими поне 325 млн. повече, които не е ясно откъде ще вземе. 

В отговор министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че мнозинството зад правителството има ангажимента нивата на финансиране на касата и на здравното министерство за догодина да не бъдат под тазгодишните. По думите му няма спор за необходимостта от актуализация и реформи. 

"Смисълът на пакета от мерки, който правителството ще внесе в парламента заедно с проектобюджета за 2015 г. не е да търсим нормативна база за увеличаване на разходите, а да намерим нормативна база, по която започва пътя, по който системата на здравеопазването и финансирането й преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат", заяви министър Москов. По думите му докладът за здравето на нацията е пренебрегван досега, а всъщност той трябва да залегне в планирането на реформите, включително за формирането на цените на лекарствата и финансирането на болниците.   

Управителят на здравната каса Румяна Тодорова коментира от парламентарната трибуна, че институцията има нужда от законодателни промени, които да й дадат повече възможности за контрол над средствата. "Касата не може да изпълнява контрол повече от това, което й е разписано, ние не сме следствие", каза тя и обясни, че от 2013 г. досега няколко пъти е правила това предложение.   

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив