06 Май 2024, 03:36 Днес (0) | Вчера (1)

Парламентът прие да може да се гласува машинно

18 Февруари 2014 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2014, 15:59

Депутатите отхвърлиха предложението да се забрани обявяването на социологически проучвания в изборния ден под каквато и да е форма

Парламентът одобри гласуването с интегрална бюлетина с поредни номера при приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс. Народните представители гласуваха бюлетините да се отпечатват от печатницата на БНБ по реда, по който се печатат ценни книжа. Те ще се печатат в кочан по 100 броя и трябва да имат полиграфска защита. На кочаните и на бюлетините ще остава един и същи номер, като идеята е членовете на секционната комисия да го сравняват и отстраняват, преди избирателят да пусне бюлетината в урната.

Депутатите приеха и изискванията към машините за експерименталното машинно гласуване. Системата трябва да гарантира тайната на вота и свободното изразяване на волята на избирателите, да има лесен за управление софтуер, да е максимално надеждна, да не изисква специални умения за гласуването и др.

Предизборната кампания в програмите на БНТ и БНР ще се открива и закрива с клипове на партиите, коалициите и инициативните комитети с продължителност до 40 секунди, които ще се излъчват безплатно. При избори за президент и вицепрезидент предизборната кампания по БНТ и БНР ще се открива и закрива с обръщения на кандидатските двойки с продължителност до 3 минути за всяка от тях, които няма да се заплащат.

Резултатите от социологически проучвания за изборите ще се оповестят след 19.00 часа в деня на вота. Мнозинството не прие предложението на Павел Шопов от ПГ на Партия Атака да се забрани обявяването на социологически проучвания в изборния ден под каквато и да е форма. Той се аргументира с установената практика през последните години данните на социолозите да са под формата на класации на песни, цветя, книги и др.

Парламентът прие в периода от насрочването на изборите до самия изборен ден всяко огласяване на данни от проучвания да съдържа информация за възложителя, изпълнителя и източниците на финансиране. Резултатите не трябва да се огласяват под каквато и да е форма в деня за размисъл и до обявяване на края на изборния ден на територията на страната. Според текстовете на Изборния кодекс ЦИК ще вписва в публичен регистър социологическите агенции, които ще извършват проучвания в изборния ден, а на анкетьорите ще издава удостоверения. Допитванията ще трябва да стават извън избирателните секции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив