25 Април 2024, 18:00 Днес (14) | Вчера (12)

Парламентът уволни шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков

04 Юли 2013 11:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2013, 12:34
Булфото

С гласовете на 104 народни представители, от 104 гласували, досегашният шеф на касата бе освободен от длъжността му

Парламентът прекрати правомощията на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков. След дебати, продължили близо 3 часа, депутатите решиха, че Цеков трябва да напусне поста.

С гласовете на 104 народни представители, от 104 гласували, досегашният шеф на касата бе освободен от длъжността му.

Емил Райнов от БСП обясни мотивите за предложението, внесено от Мая Манолова и група народни представители. В тях се посочва, че Цеков взима еднолични решения, с които застрашава касата с фалит, че създава напрежение и хаос в системата на здравеопазването и особено в болниците, че се ползва с широко неодобрение от страна на съсловните и пациентските организации.

Райнов обвини Цеков, че е позволил присвояването на надвнесените средства в касата от последните години в държавния бюджет и припомни, че тази практика беше оспорена в Конституционния съд. Освен това по думите му от три години липсват публично достъпни данни за разходите и бюджета на касата, а щатът в институцията се е разгърнал ненужно много за това време - с 350 души.

Райнов, Манолова и още народни представители от БСП и ДПС припомниха вчерашните твърдения на съсловните организации и на пациентските представители, че работата на Надзорния съвет е дисфункционална и че решения се взимат непрозрачно. Също и гафа с орязаните бюджети за болниците и поставените ограничения тази година, който доведе болниците до преразходи още през пролетта. Решението за прогнозните обеми и цени на лечения обаче беше отменено от Административния съд, припомниха депутатите. "Атака" и ГЕРБ не се изказаха. 

Цеков беше отстранен по чл. 19, ал. 4, т. 3 от Закона за здравното осигуряване, който гласи, че: Предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание при системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на надзорния съвет или извършване или допускане извършването от други лица на груби или системни нарушения на задължителното здравно осигуряване.

 

Единственият защитник на управителя на НЗОК от трибуната в пленарната зала беше самият Пламен Цеков. "Обвиненията, които отправяте, могат да накарат всеки на мое място да си направи харакири. Само че правистите знаят, те трябва да бъдат подкрепени с факти. Когато се иска оставка трябва да е пределно ясно по какви причини се случва това.", заяви той.

Наследникът на Цеков обаче ще бъде избран по-късно, вероятно след специална процедура за изслушване на концепции подобно на избора на член на СЕМ от парламентарната квота. В средите на левицата за поста се обсъжда Румяна Тодорова, която ръководеше НЗОК по времето на Тройната коалиция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив