01 Май 2024, 03:49 Днес (0) | Вчера (13)

Парламентът ще гласува днес втората рокада в кабинета на Борисов

18 Декември 2015 08:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2015, 08:58
Булфото

Втората министерска рокада в правителството на Бойко Борисов ще бъде гласувана днес в последното за годината заседание на депутатите

Парламентът трябва да избере за нов правосъден министър досегашния началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Екатерина Захариева, на мястото на подалия оставка заради орязаните промени в Конституцията Христо Иванов.

Това е втората смяна в Министерския съвет след оставката през март на бившия вътрешен министър Веселин Вучков заради несъгласие с кадровите въпроси в службите.

И докато през март нямаше проблеми с избора на вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър, зад която застанаха не само коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок и подкрепящите кабинета Патриотичен фронт и АБВ, сега мнозинството не е толкова единно.

Окастрените промени в основния закон и приемането на спорно разпределение на квотите в съдийската и прокурорската колегии във Висшия съдебен съвет (ВСС) доведоха и до сътресения в мнозинството след решението на ДСБ да излезе в опозиция. Наред с това в Патриотичния фронт също зрее разцепление и Националният фронт за спасение на България на Валери Симеонов обяви, че няма да подкрепи номинацията на Захариева, а ще гласува "въздържал се".

Зад кандидатурата й са сигурни 118 гласа - ГЕРБ, АБВ, депутатите от "Движение България на гражданите", СДС и БНД, които подкрепиха поправките в Конституцията на трето четене, както и 11 депутати от Патриотичния фронт извън 7-те представители на НФСБ. Отделно Захариева може да разчита и на трима независими депутати - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев, които напоследък гласуват с мнозинството, а и подкрепиха конституционните поправки.

Търсенето на 121 гласа няма особено значение, тъй като рядко гласуват всички 240 депутати. А и министър се избира с обикновено мнозинство - повече от половината участвали в гласуването. Едва ли тези, които не подкрепят Захариева, ще бъдат в пълен състав в залата. ДПС вече обяви, че няма как да я подкрепи, защото са опозиционна сила, но ако повечето от тях отсъстват, така ще бъде свален кворумът и ГЕРБ с подкрепящите партньори може да събере мнозинство. Депутати напомниха, че снощи е бил новогодишният купон на партията преди предстоящите празници и е възможно голяма част от тях да закъснеят или да пропуснат днешното последно заседание на парламента.

Очаква се кандидатурата на Захариева да бъде защитена лично от премиера Бойко Борисов, който в първия мандат оставяше тази задача на тогавашния си заместник Симеон Дянков. Захариева проведе вчера срещи с парламентарните групи от мнозинството и след тях обяви, че е нужна спешна промяна в Закона за съдебната власт съобразно поправките в Конституцията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив