29 Март 2024, 01:42 Днес (0) | Вчера (11)

Парното в София отива на съд заради таксата "сградна инсталация"

05 Юли 2016 09:04 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2016, 08:50

Колективен иск срещу "Топлофикация-София" е завело Сдружението за правна помощ на потребителите

Преди няколко месеца омбудсманът Мая Манолова събра стотици недоволни от парното столичани на "открита дискусия". В резултат се получиха серия от предложения за промени, свързани с "Топлофикация", но голяма част от тях остават на хартия, пише в. Сега.
Колективен иск срещу "Топлофикация-София" е завело Сдружението за правна помощ на потребителите заради събирането на такса за т.нар. сградна инсталация, която потребителите плащат в момента. До момента Сдружението за правна помощ е завело 8 колективни иска в защита на правата на потребителите от търговци и монополисти. През 2015 г. по заведено от сдружението дело ВКС осъди ЕВН да спре събирането на т.нар. такса включване. Решението касаеше 13 клаузи от общите условия на "ЕВН Електроснабдяване", които според съда са неравноправни и трябва да бъдат премахнати.

Преди месеци и омбудсманът Мая Манолова сезира Върховния касационен съд (ВКС) за таксата за сградна инсталация, която са принудени да плащат и хора, които са се отказали от парното. "Има противоречие в два закона по казуса - Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката. Според Закона за защита на потребителите непоискана услуга не се заплаща. В преходна разпоредба на този закон обаче е записано, че когато има противоречие между два закона, се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите", обясни омбудсманът.

Манолова обвини КЕВР в "лятна дрямка" и обяви, че с различни прийоми монополните дружества "съдират" по няколко кожи от гражданите. "В случая става дума за едни така наречени арбитражни съдилища, които са обслужващо звено към монополните дружества, в които масово, на килограм се съдят граждани", коментира омбудсманът. Според нея това е "правосъдие на ишлеме, аутсорсвано правосъдие. Така публична функция на държавата е оставена в рамките на един неясен орган, какъвто е арбитражният съд, с който злоупотребяват монополните дружества". В България има 45 такива съдилища. В едно от тях за година са разгледани 102 000 дела, отчете Манолова. Става дума основно за дела на мобилните оператори и ВиК дружествата, заведени срещу техни клиенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив