13 Май 2024, 20:07 Днес (12) | Вчера (0)

Парното плаща наем за абонатните станции собственост на блока

20 Януари 2021 09:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2021, 09:12

Топлофикация София планира бърза смяна на 983 остарели съоръжения

Топлофикация София планира бърза смяна на 983 станции и в тази връзка експерти предупреждават, че дружеството е длъжно да плаща наем на етажната собственост за изградената от собствениците на имота абонатна станция и свързващия топлопровод към мрежата на топлофикация до изкупуване на съоръженията или до подмяната им с нови, пише в. Монитор. Икономически е по-изгодно да се извърши цялостна подмяна с автоматизирани, на абонатните станции с изтекъл нормален физически живот, които са с повредено основно оборудване. Подмяната само на него би било икономически неизгодно. Трябва да се сменят и абонатните станции, които са собственост на етажната собственост и са в лошо техническо състояние, обясняват от компанията в своя бизнес план. Подмяната на старите абонатни е записана като инвестиционна задача в бизнес плана на дружеството за 2021 г.приет от СОС миналата седмица. Причината е, защото топлоподаването към абонатите е ефективно и качествено, ако всички съоръжения в абонатната станция са изправни. Според Законя за енергетиката чл.130, ал2 и Наредбата за топлоснабдяване, чл.5,ал1 "топлопреносното предприятие е длъжно да ги поддържа в състояние с техническите изисквания и да осигуряна работа на съоръженията при най-икономично потребление.”
Топлофикация София обслужва и поддържа близо 17500 абонатни станции, които осигуряват топлинна енергия за битови нужди и всеки ден регулират подаването на топлинна енергия към крайните клиенти, съобразно тяхното потребление. За периода 2002 до 2021 са подменени 12 777 от всички абонатни станции, обясниха от столичното дружество на запитване на "Телеграф”. Това означава, че средно на година са монтирани по 672 нови станции и за подмяна на останалите 4723 станции ще са необходими 7 години.
Година и половина ще стигне за монтиране на 983 нови абонатни станции, които трябва да бъдат подменени "възможно най-скоро, защото са в лошо техническо състояние и с изтекъл експлоатационен живот”.
Собственост на Топлофикация София са 12 923 абонатни станции. Останалите 4577 са все още притежание на етажните собственици на топлофицираните сгради и подлежат на изкупуване от топлофикация. Дружеството, разглежда по реда на постъпването им всички заявления за изкупуване на съоръженията, които не са негова собственост, обясниха от Топлофикация София. Оттам обаче предупреждават, че ако абонатната станция е в лошо техническо състояние и бъде подменена с нова, старото съоръжение няма да бъде изкупено. Позовават се на параграф 4, ал.5 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за енергетиката, съгласно, който енергийните предприятия , не са длъжни да изкупуват енергийни обекти, ако изградят собствени съоръжения в замяна на съществуващите.
Често потребители се оплакват от свистене и шум от сградната инсталация, а те имат отношение към сметките.
Това се случва, когато мощността на подавания топлоносител не е съобразена с мощността на инсталираните отоплителни тела. Примерно зададената мощност в абонатната станция е съобразена с мощността на радиаторите на 32 апартамента, а в сградата повечето отоплителни тела са със затворени вентили. Тогава, особено нощем се чува свистене или неприятен шум на тръбите от движението на топлоносителя гореща вода под голямо налягане, заради спрените отоплителни тела.
Според чл.8 от Общите условия клиентът има право да поиска проверка на настройката на режима на работа на Абонатната станция и системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата. Продавачът е длъжен да извърши проверка и да състави протокол за резултатите от нея в срок до два работни дни от получаване на искането. Протоколът от проверката се подписва от страните.
Продавачът е длъжен да нормализира и да промени настройката на режима на работа на абонатната станция и системата за автоматично регулиране на топлоподаването на сградата в срок до 2 работни дни от съставянето на протокола по ал.1, ако има необходимост от това.
В доклада на КЕВР за последната извънредна проверка на столичното дружество изрично е записано: "Предвид установеното от проверката повишено потребление на топлинна енергия през ноември 2020 г., КЕВР е задължила "Топлофикация София" да провери настройките на системите за автоматично регулиране в абонатните станции и при установена необходимост да се прецизират.”
Предписанието е във връзка с подобряване качеството на предоставяната услуга и за оптимизиране на ефективността на топлоснабдяване и има косвено отношение към сметките на клиентите, посочва регулаторът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив