27 Април 2024, 08:21 Днес (0) | Вчера (11)

Патентните полици достигат $500 хил.

19 Юли 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Ако искате да защитите интелектуалната си собственост, в чужбина ще са ви нужни около 1 млн. долара. Застрахователната полица, която би покрила такива съдебни разходи, се продава от западните застрахователи на цени между 17 и 500 хил. долара годишна премия за покритие от 1 до 15 млн. долара. Българските компании могат да "скроят" такава полица при запитване, но все още не виждат необходимост от създаването на такъв специализиран продукт.

У нас кражбата на интелектуална собственост обикновено се асоциира с продажбата на т.нар. "пиратски дискове". През изминалата седмица отново в общественото пространство се заговори за бум в световен мащаб на такива кражби. Най-големите звукозаписни компании от години се борят за защитата на своите доходи от посегателството на милионите си мънички "конкуренти".
Но понятието "Интелектуална собственост" е доста по-широко и всяка компания трябва да защитава своите собствени права. То включва притежанието на изключителни права за използването на патенти, авторски права, търговски марки, стокови марки, сервизни марки, регистриран дизайн, тайна на интелектуална собственост или конфиденциални споразумения по интелектуална собственост.
Застрахователите по света вече насочват усилията си за създаване и утвърждаване на тези продукти. Някои от свързаните с интелектуалната собственост рискове могат да бъдат включени в застрахователните полици за юридически разноски, ако се включи специализиран раздел.
Покритието
може да включва изплащането на юридически разноски за водене на дела или по защита срещу искове към застрахования, включително обжалването на решения във връзка със спорове, отнасящи се към всякакви лицензни споразумения, сключени от застрахования и свързани с интелектуалната собственост, а също и във връзка с регистрирани търговски марки или регистрирани конструкции, оповестени на застрахования, или авторски права.
Като интелектуален капитал на компанията се считат и всички елементи на изградения бизнес - знанието, прилаганият опит, организационна технология, връзки с клиентите и професионални умения, всички онези детайли, които дават на компанията предимство пред конкуренцията на пазара.
В американската практика едно дело, свързано със спор за собственост върху определен интелектуален продукт, коства на компаниите между 350 хил. и един милион долара. И именно тези цифри водят до все по-голямо търсене на варианти за намаляване на директните финансови загуби при възникване на такива спорове.
Застрахователите по света предлагат два основни типа патентни полици - офанзивни и дефанзивни.
Офанзивните патентни полици
защитават държателя на патента, като откупуват дял от разходите за дела при възникнали нарушения чрез покриване на част от разходите и щетите и разноските не се припокриват изцяло от застрахователя. С такава полица застрахованият може да получи възстановяване на 80% от разходите за дело, коствало му примерно 1 милион долара.
Някои компании предлагат офанзивни застрахователни полици, които са подписани под шапката на по-голям застраховател, като действат като местен брокер. Цената на такава застраховка е от порядъка на 25 000 долара за различните патенти, които компанията има. Цената обаче може да скочи, ако има и други хора, които имат претенции към патента.
Застрахователят ограничава риска, който поема, като преди да поеме отговорността за сключването на такъв договор, внимателно анализира пазарната ситуация и съществуващите патенти. Анализаторите снабдяват застрахователя с необходимата му информация за пазарната ситуация, както и за стойността на вашия патент и неговата пазарна цена, но я предоставят и на застрахования, което е допълнителен бонус към вашата осигуровка в случай на нежелано събитие.
В момента, в който откриете, че някой нарушава вашите патентни права, и ако претърпите неуспех в съда, застрахователят трябва да даде съгласието си за обжалване на делото. Ако спечелите в съда, обезщетението може да достигне до 125% от разходите, платени по делото.
Голям брой компании предлагат
дефанзивни патентни застрахователни полици, които покриват както щетите, които могат да бъдат понесени от противозаконни действия срещу вас като притежател на даден патент, така и всички разходи, които можете да направите за защита на своя патент, но в рамките на определени лимити.
Премиите варират от 20 хил. до 50 хиляди долара за всеки 1 милион долара покритие. В случай на възникнала щета, за която трябва да плати застрахователят, за вас в този случай ще остане да покриете между 15 и 25 процента от загубите. Останалото се покрива от застрахователната компания.
Най-щедрите застрахователни решения предлагат лимити на покритие до 15 милиона долара нанесени вреди, включително правна защита и съдебни разноски. Годишната премия за полица с покритие от 15 милиона долара е 500 000 долара. Най-ниската цена за такава полица е 7500 долара за покритие от 1 млн. долара, но тя не покрива никакви други загуби, възникнали по време на спора за патента освен съдебните разноски, и покрива 75% от направените разходи.
Основното предимство, което предоставят такъв тип полици, е по-голямата сигурност на сравнително малките компании, че по-големите им "братя" няма да отмъкнат изобретенията им. При наличие на подобна застраховка компаниите разполагат с много повече възможности за популяризиране на продукцията си и за разпространението є, тъй като самият факт на притежание на този патент и на неговата уникалност е потвърден от застрахователя като независима институция. Този тип застрахователни продукти са като цяло твърде нови на световния пазар - едва от 10 години те се предлагат на пазара, - все още времето не е отсяло и изчистило продукта от евентуални недостатъци, които биха се появили при евентуална по-продължителна употреба на тази услуга. На базата на едва няколко казуса, които реално са възникнали през тези години по такива полици, е трудно да се прецени доколко системата на тази защита е наистина действаща. От друга страна, правистите твърдят, че с наличието на такива полици самият съдебен процес твърде много се усложнява и делата, които и без това са достатъчно комплексирани, могат да се проточат твърде дълго, което на практика може да постави под съмнение финансовата ефективност на такава защита.
У нас никоя застрахователна компания засега не предлага защита на патентните права на фирмите и частните лица - изобретатели, дори и в рамките на съществуващата застраховка "Правни разноски". Ивет Белева, главен юрисконсулт на ЗК "Витоша", заяви за КЕШ, че засега не е разработен специален продукт, който да защитава интересите на тези собственици. Като основна причина тя посочи липсата на запитвания от страна на потребителите на застрахователната услуга, а това за тях е признак за липса на пазарен интерес. Ако бъде отправено такова запитване, компанията, която по принцип неведнъж е демонстрирала желанието си да отговаря на специфичните интереси на клиентите, ще изготви полица с подобна защита, но преди да бъде стандартизиран този продукт, по принцип трябва да се генерират достатъчно на брой индивидуални полици. Вероятно с влизането в сила на новите тарифи за правна защита този вид застраховки ще станат по-популярни, каза още Белева.
От "Алианц-България холдинг" коментираха за КЕШ, че според проучванията на техните експерти на българския пазар няма компания, която да предлага такава застрахователна защита, и най-близкият продукт, който компанията предлага, е защитата на бази данни в рамките на застраховките за защита на електронната техника и софтуера, но това трудно може да се класифицира в групата на защитата на интелектуална собственост, тъй като по закон не се класифицира като такава.
Елица Вълчанова, директор "Имуществено застраховане" в ЗК "Армеец", каза, че компанията скоро ще пусне на пазара и "Застраховка за правни разноски", но и в нея не е предвидена възможността за покритие на рисковете при защита на интелектуалната собственост.
По всичко личи, че все още не е назряла необходимостта от подобна застрахователна защита, въпреки че от застрахователните компании признаха, че е изключително интересна ниша, в която браншът у нас тепърва ще се развива. Пречките за актуализацията на този вид застраховки според хората в бранша са предимно в неосъзнатата необходимост от страна на потенциалните потребители. У нас далеч не липсват хора, заинтересовани от защитата на своята интелектуална собственост. Те обаче на първо място не вярват на съдебната ни система, която все още не е показала по никакъв начин, че би могла да се справя с подобни спорове, ако се достигне до съдебна разпра. Прецедентите в съдебната практика у нас са твърде малко на брой, а оттам и необходимостта от застрахователна подкрепа при покриването на разходите по такива дела все още трудно може да бъде осъзната от държателите на патенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив