16 Април 2024, 07:20 Днес (0) | Вчера (10)

Пенсионната реформа няма да е готова до края на март, призна Калфин

15 Януари 2015 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2015, 00:52
Под лиценза на creativecommons

Калфин каза още, че от петък започват политически консултации, но времето няма да е достатъчно за приемане на текстовете в парламента

Пенсионната реформа няма да е готова до края на март въпреки обещанието на управляващите. Това обяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и каза още, че от петък започват политически консултации, но времето няма да е достатъчно за приемане на текстовете в парламента. Той обясни, че приоритет е да се напишат наредби, чрез които да стане ясно как може практически да се премести вноската за втора пенсия в НОИ.

Калфин подчерта, че няма начин как да се обособи капиталов стълб в НОИ, който напълно да се конкурира с частните фондове. "Въпреки това, чак след промените в закона вероятно ще можем да местим вноските си за втора пенсия повече от веднъж - към НОИ и обратно в частен фонд. Само че не може да се иска от НОИ доходност, защото не му е работа. Това е система, която да управлява активите", обясни социалният министър.

Той заяви, че първо трябва да се допишат нормативните актове, с които реално в момента действащите текстове да могат да се изпълняват. Според настоящия закон, вноската може да се мести еднократно. "Подзаконовият акт не може да променя закона. Той може да го разширява, но не може да го направи еднократното многократно", каза Калфин.

Той отрече да може да бъде спазен срокът до края на март за постигане на съгласие и така настоящите текстове ще действат по-дълго от очакваното. Самата процедура в парламента е над два месеца, обясни Калфин и прогнозира, че текстовете за фондовете могат да паднат от само себе си. По думите му не може да се дава възможност за по-агресивни инвестиции на парите за втора пенсия, а само за третия пенсионен стълб.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив