30 Април 2024, 15:35 Днес (11) | Вчера (10)

Пенсионната система във Великобритания се намира в сериозна криза

28 Октомври 2004 12:23 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Националната пенсионна система във Великобритания се намира в криза а над 12 млн. работещи британци не внасят достатъчно средства за старост. Това сочат заключенията на правителствена анкетна комисия, предаде Reuters.

За излизане от кризата са необходими спешни мерки - увеличаване на размера на пенсионните отчисления или увеличаване на възрастта за пенсиониране. Комисията ще представи предложенията си до края на годината.
Ако не се увеличи възрастта за пенсиониране, то плащанията на държавната и частната пенсионни системи ще растат с 57 млрд. британски лири годишно.
Причината за кризата, според авторите на доклада, са две. Осигуряващите се не вярват, че държавната пенсионна система ще е в състояние да им обезпечи спокойни старини, а от друга страна порасналата продължителност на живота силно променя демографската картина в страната.
Комисията беше създадена преди две години, като й беше осигурен безпрецедентен достъп до правителствени документи. Причината за това станаха предупрежденията на експерти за задаващата се криза в пенсионната система.
В страната няма достатъчен брой данъкоплатци, способни да осигурят старините на армията пенсионери. В момента възрастта за пенсиониране на острова е 65 г. за мъжете и 60 г. за жените.
След навършването на тази възраст, пенсионерите имат гарантиран от държавата доход, зависещ от трудовия стаж. За получаване на тавана са необходими над 40 г. трудов стаж.
Шефът на комисията Адейр Търнър коментира, че демографските фактори - понижаването на раждаемостта и стареенето на населението са предпоставка за "работим по-дълго или да се примирим, че като се пенсионираме, ще сме бедни".
Докладът съдържа обзор не само на държавната пенсионна система, а на пенсионния сектор като цяло.
На сериозна критика са подложени компаниите, които в средата на 90-те години са влагали недостатъчно големи суми в пенсионните фондове, разчитайки на ръста на борсата в Лондон.
Предложенията на комисията са важни, защото след изборите във Великобритания, ще залегнат в основата на пенсионната реформа, която трябва да бъде осъществена преди края на 2006 година.
Трябва да се отбележи и че този месец влиза в сила директивата на Европейската комисия, която унифицира пенсионните законодателства на страните от ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив