01 Май 2024, 14:16 Днес (0) | Вчера (13)

Пенсионните дружества ще могат да държат на влог 25% от собствените си средства

25 Февруари 2022 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2022, 10:47

КФН коригира Наредбата за границата на платежоспособност и собствените средства на пенсионните компании и минималните ликвидни средства на фондовете им

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо гласуване проектопромени в Наредбата за  границата на платежоспособност и собствените средства на пенсионноосигурителните дружества, както и към минималните ликвидни средства на дружествата и на управляваните от тях фондове.

С предложените промени се предвижда, че фондовете за извършване на плащания трябва да разполагат с ликвидни средства в размер не по-малък от дължимите плащания към пенсионерите, съответно лицата, получаващи разсрочени плащания, и техните наследници за следващите 6 месеца, вместо за следващите 12 месеца. Това изменение е обусловено от сравнително кратките периоди, в рамките на които се извършват разсрочените плащания при придобито право на пенсия (на практика малко над 12 месеца вследствие нарастването на максималния допустим размер на разсрочените плащания поради регулярното увеличение на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст), включително тези при изплащането на пенсиите. Извършването на разсрочените плащания в рамките на такива периоди на практика предполага поддържането на значителна част от активите на фондовете за извършване на плащания само в ликвидни средства (но не и в други допустими от закона активи) за почти целия период, през който са дължими разсрочените плащания. Посредством въвеждането на изискване за ликвидни средства за 6-месечен период се разширяват възможностите за инвестиране на средствата на фондовете за извършване на плащания и съответно за постигането на доходност, с която да бъдат актуализирани пенсионните плащания.

С проекта също така се либерализират ограниченията за инвестиране на собствените средства на пенсионноосигурителните дружества, покриващи границата на платежоспособност, във влогове в една банка, като действащият лимит от 5 на сто се увеличава на 25 на сто. Съществуващият лимит от 5 на сто, съчетан с изискването за наличието на минимален кредитен рейтинг на банката, препятства пълноценното използване на възможността за инвестиране в банкови влогове. Увеличаването му до 25 на сто позволява по-ефективно управление на собствените средства на пенсионноосигурителните дружества посредством вложения, осигуряващи сигурност и разполагаемост на средствата в съответствие с предназначението на границата на платежоспособност, посочват от Надзора.
С проекта също така е предвидено изменение, посредством което се актуализира начинът на изчисляването на коефициента на Шарп, служещ за оповестяването на данни за равнището на инвестиционния риск при управлението на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Предвид преустановяването на изчисляването на индекса Eonia, приет до момента като показател за безрискова доходност, същият се заменя в наредбата с аналогичния индекс €STR (краткосрочен лихвен процент в евро), който се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка. Във връзка с оповестяването от пенсионноосигурителните дружества на коефициента на Шарп за периоди, които са по-дълги от изминалото до момента време от въвеждането на €STR, в преходните разпоредби е уредено изчисляването на показателя за инвестиционен риск за периоди, при които се налага използването на двата индекса. С оглед съпоставимост на данните от двата индекса в съответствие с методологията за изчисляване на Еonia е предвидено намаление с 8,5 базисни пункта на стойностите на този индекс до 31.12.2021 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив