19 Април 2024, 23:58 Днес (10) | Вчера (11)

Пенсионните фондове искат да плащат пенсиите за тежък труд

10 Февруари 2015 17:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2015, 16:32
Булфото

Пенсионните фондове са готови да плащат пенсиите на хората, полагали тежък труд от т. нар. първа и втора категория

Това обяви членът на Асоциацията на пенсионните дружества Даниела Петкова след заседание на работната група по пенсионната реформа към Министерството на икономиката. 

Тя очаква първите пенсионери, осигурени само в частен професионален фонд, да се появят след около пет години, т. е. 20 години след създаването на тези фондове. 

Проблемът е за хората, чиито работодатели не са внасяли редовно вноски и имат малки суми по партидите. Тъй като ще получават намалена пенсия от частния фонд, вариант за тях може да е отлагане на пенсионирането, допълни Петкова. По думите й в професионалните фондове, за разлика от универсалните, има много по-малко хора с пропуски в осигуряването и обикновено става дума за работници от конкретни предприятия. Тя даде пример за обратното - жени, които вече имат натрупани по партидите си по 35 хил. лв. и мъже с по 39 хил. лв.  

Петкова прогнозира, че пенсиите на висококатегорийните работници ще нарастват с годините, защото парите им ще продължават да носят доходност и след пенсионирането. 

На срещата Министерството на финансите е предложило осигурените в професионалните фондове да могат да прехвърлят парите си към НОИ и обратно по желание, каквото е предложението и за работещите в трета категория труд, осигурени в универсалните фондове, съобщи вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Личното му мнение е, че идеята не е добра, защото става дума за основна, а не допълваща пенсия, каквато дават универсалните фондове.

Самите фондове пък предлагат възможност за избор, но само към момента преди пенсионирането, така че всеки да може да направи сметка дали ще получава повече от НОИ или от частния фонд. 

Днес е решено осигуряваните само в НОИ - тоест преди 2000 г., да получават пенсия само от там. За осигуряваните и в НОИ, и в професионален фонд - които са мнозинството от случаите, предстои решението все още да се обсъжда. 

Увеличаването на възрастта за пенсиониране днес не е коментирано. 

През 2011 г. държавата иззе от професионалните пенсионни фондове над 100 млн. лв. с аргумента, че по личните сметки няма достатъчно средства. Тогава се реши НОИ да продължи да плаща ранните пенсии до края на 2014 г., когато срокът за пореден път беше отложен с една година. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив