19 Май 2024, 23:52 Днес (0) | Вчера (0)

Пенсионните фондове настояват осигурените сами да се разпореждат с втората си пенсия

26 Април 2016 16:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2016, 16:22
thinkstockphotos.com

Промените в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване трябва да станат след приключване на стрестестовете на пенсионните фондове

Промените в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване трябва да се предлагат, дискутират и осъществяват след приключване на стрестестовете на пенсионните фондове. Видно от актуализираната през април 2016 г. Национална програма за реформи, се залага след провеждане на този преглед да се изготвят нови законодателни промени през септември 2016 г. Това се казва в официална позиция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, разпространена днес по повод публикувания за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на финансите на 22.04.2016 г. проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

КСО е променян 45 пъти само след 2010 г., а от влизането му в сила преди 16 г. - общо 117 пъти, с което се нарежда сред водещите български закони с най-чести изменения и допълнения, а нерядко и чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони.
Всичко това показва нестабилност, несистематичност и липса на цялостна концепция, а това води до последваща необходимост от нови нормативни промени. Честите законодателни изменения и допълнения в областта на допълнителното пенсионно осигуряване създават несигурност за осигурените лица и непредвидима бизнес среда, включително са предпоставка за отлив на инвестиции, а оттам – до пречки пред създаването и поддържането на работни места и пред осигуряване на социална сигурност и икономическа стабилност, се казва в позицията на браншовата организация.

В предложенията на финансовото министерство няма аргументи как те ще повлияят на върху пенсионната система и върху социално-икономическото развитие на страната. По тях не е проведено предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни и с браншовите асоциации. Определен е срок от 3 седмици за обществено обсъждане, като значителна част от него са национални и празнични дни, недоволстват от пенсионните компании. Оттам предупреждават, че подобен законодателен подход - "набързо", "на тъмно" и в "тайна" от обществото и от бранша създава правен хаос, нестабилност и риск от противоречива правна уредба, ерозира доверието в пенсионната система, а като цяло и във финансовата система и нейната стабилност.

Пенсионните дружества са категорични, че желаят да изплащат всички видове пенсии, като настояват задължително в закона да се регламентира свободен избор на българските граждани и към момента на тяхното пенсиониране да им се предостави право сами да преценят и изберат дали искат да им се изплатят наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалните им партиди, дали искат да получават пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване.

Пенсионният бранш настоява и за лицата, избрали да получават пожизнена пенсия, да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване, тоест задължението за получаване само на пожизнени пенсии от универсалните пенсионни фондове да се замени със свободен избор на лицата, според желанието им и конкретната житейска ситуация кога и как да се разпоредят с личните си пенсионни средства, което да става към момента на пенсионирането им. Това би било аналогично на последните значителни промени в КСО (от лятото на 2015 г.), с които се даде право на гражданите да избират вида си на осигуряване, включително и да предпочетат само Държавното обществено осигуряване, подчертават от БАДДПО.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив