19 Април 2024, 18:13 Днес (10) | Вчера (11)

Пенсията на президента Анибал Кавако Силва вбеси португалците

14 Март 2014 14:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2014, 14:08

Над 30 хиляди португалци поискаха оставката на президента на страната Анибал Кавако Силва, след като той се оплака от намаляването на една от пенсиите си

Почти 33 хиляди португалци са подписали петиция в интернет с искането на оставката му. Анибал Кавако Силва предизвика вълна от възмущение, след като се изпусна пред една от местните телевизии, че една от пенсиите му е била намалена до 1 300 евро на месец.

При това той не посочи каква сума е загубил.

През 2011 година Анибал Кавако Силва представи декларация за доходите си, състоящи се от няколко пенсии. Общата сума беше над 10 хил. евро. Това стана причина той да бъде принуден да се откаже от президентската си заплата в размер на 6 523 евро, тъй като според местното законодателство приети същата година, на държавните служители е забранено да получават заплата и пенсия едновременно.

За сравнение средната пенсия в Португалия – смятана за най-бедната западноевропейска страна е почти 400 евро на месец.

След бурната реакция на ообществото Анибал Кавако Силва се оправда, че не е бил разбран правилно. По думите му той е дал пример със себе си, който също прави жертви в името на страната.

Миналата есен президентът на Португалия, че страната ще бъде изправена пред необходимостта да прави най-тежките "жертви" от едно поколение насам, а неуспехът да се извършат реформите може да я принуди отново да поиска пари от международните кредитори.

В реч по случай Деня на републиката Кавако Силва заяви, че Португалия няма друг избор, освен да извърши бюджетните съкращения, предвидени в плана за спасяването й, и да обърне гръб на годините на лесно потребление.

"Португалците да трябва да направят най-големите жертви от поколение насам", каза Кавако Силва, имайки предвид строгите мерки, предвидени в споразумението за отпускане на помощта от 78 млрд. евро от ЕС и МВФ.

"Времето на илюзиите отмина, трябва да изминем дълъг и труден път и искам да предупредя португалците за това. Спазването на бюджетната дисциплина ще бъде трудно, но е неизбежно", допълни Силва.

С цел да постигне заложените цели за бюджета и да се дистанцира от проблемите на Гърция, дясноцентристкото правителство се опитва да ограничи разходите и да повиши приходите. Недостигът в бюджета, включително неуспеха на остров Мадейра да отчете предишните си дългове, принуди правителството да предприеме допълнителни мерки на икономии, като налагане на еднократен данък върху бонусите в края на годината.

В страната бе извършено повсеместно повишение на данъци и съкращаване на разходи, особено в държавния сектор.

Въпреки това Португалия остава в тежка рецесия. 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив