29 Март 2024, 16:36 Днес (11) | Вчера (11)

Перничани са притеснени как ще изкарат зимата

12 Септември 2012 10:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2012, 10:47
pernik.bg

Хората настояват за въвеждането на някакъв ред при раздаването на помощи

 

Почти четири месеца след труса в Пернишко, щетите все още не са напълно възстановени.

 

В началото на есента все повече хора се притесняват как ще изкарат зимата и ще получат ли обещаните от държавата обезщетения.

"Има хора в изключително тежка ситуация, чиито жилища трябва да бъдат съборени", потвърди пред bTV министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той подчерта, че на тях ще им се помогне, без това да е задължение на държавата.

По думите му броят на най-тежко пострадалите е над 100 и на тях ще им бъде оказана помощ.

"Имаме грижа към всички перничани, но когато харчим публични пари, трябва да има ред", коментира министърът, който, оказва се, е бил заплашен да дава пари от мъж с БМВ Х5.

"Не всички перничани са в такава ситуация, това са малка част от тях, които злоупотребяват", коментира министърът. По думите му 163 имота, които са обявени за събаряне, на голяма част от тях вече е отпусната помощ.

"Има още 200 имота, които в момента се обследват. Имам намерение за тези които се установи, че са много зле също да получат помощ. Има и над 1000 души, чиито къщи просто трябва да бъдат укрепени. Голяма част от тях са си получили парите, другите също ще ги получат".

Перничани обаче недоволстват от промяната на правилата. Хората не са съгласни и с определянето на граница от 2 000 лева, под които държавата не поема ремонта.

Според министъра обаче работа в случая могат да свършат над 120 души, финансирани от ОП "Човешки ресурси", които могат да помагат на ремонтите както в публични, така и в частни ремонти.

"Предложението на колегите от междуведомствената комисия е било прагът да е от 6-7 000 лева, нашето предложение беше за 2 000", заяви Томислав Дончев.

"Трябва да се постави въпросът дали е честно държавата да обезщетява всеки от собствениците", заяви още министърът. Той даде пример с обикновен пожар в апартамент, при който собственикът не би отишъл да иска помощ от държавата.

"Държавата има ангажимент към тези хора, но фокусът трябва да е към най-нуждаещите се", заяви Дончев.

В ромската част на града над 1400 души се притесняват как ще изкарат зимата. Хората се надяват държавата да им оправи поне покривите.

Дончев обаче заяви, че държавата няма намерение да подпомагаме незаконно построени жилища, както и самонастанили се.

"За тях имаме намерение да им осигурим кризисно настаняване за най-студените месеци", обяви министърът.

По сметки на Дончев до момента всеки българин е дал за възстановяване от труса вм Перник по 2 лева. Днес с решението на МС, с което ще бъдат отпуснати още 3,5 милиона, данъкоплатецът ще отдели още 50 стотинки.

"Сигурно хората няма да искат средствата да бъдат харчени нецелесъобразно", коментира Дончев.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив