17 Май 2024, 09:00 Днес (1) | Вчера (11)

Пет възможни действия на Русия в отговор на американските санкции

14 Март 2014 13:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2014, 13:38
vestifinance.ru

Новите геополитически реалности ще засилят азиатските интереси

Отношенията между Русия и Запада в светлината на украинския въпрос продължават да се нажежават.

Експерти и наблюдатели, описвайки действията на Москва и Вашингтон, все по-често припомнят термина студена война. Какви мерки се готвят да приемат и приложат САЩ, вече бе казано.

Време е да се оценят какви ответни мерки може да приеме Русия срещу САЩ.

Външният руски министър Сергей Лавров предупреди, че санкциите, въведени от Вашингтон срещу Москва, ще имат ефекта на "бумеранг". Как може да изглежда този бумеранг?

Западните медии вече чертаят възможните ходове на Русия. Изданието thediplomat.com предложи свой списък мерки, които могат да променят сериозно американската икономическа и политическа стратегия в Азия.

Ето пет ключови възможности:

1. Русия может да стартира широкомащабно военно сътрудничество с Китай

Сделката по доставката на изтребители CУ-35 и военни подводници в Поднебесната империя не е завършена, но напрегнатите отношения със Запада могат да ускорят този процес.
Впрочем, дори и ситуацията да не се влоши, сделката може да бъде приета за реализирана. Нещо повече, Русия едва ли ще спре дотук. Ако Вашингтон продължи да оказва натиск, задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Китай може да достигне небивала скорост и мащаби.

Американското издание припомня за водени през януари разговори за хиперзвуково оръжие. Защо създаването на такова оръжие – задача, впрочем, доста сериозна и мащабна – да не стане основа за двустранното сътрудничество между двете страни?
С други думи, ако Русия реши да усложни живота на САЩ в Азия, на фона на съкращенията на американския  военен бюджет, оръжейното сътрудничество с Китай изглежда напълно логично.

2. Москва може да играе ва банк относно доставките на природни ресурси в Китай

Доставките могат да бъдат увеличени рязко, а китайското търсене ще е напълно достатъчно за руския размах. През миналата година бяха сключени редица крупни сделки.
Китай винаги е бил готов да купува колкото може повече руски природни ресурси: нефт и особено газ, както  и въглища.
И ако досега някои сделки бяха спирани заради цените, то Русия вече ще може да се покаже по-гъвкава по този въпрос. На фона на съкращенията в доставките на енергоносителите за Европа и Украйна, Русия ще получи отлична компенсация. А Китай, освен удовлетворени потребности, ще стане по-малко зависим от вноса на природни ресурси по море, заплашен в случай на влошаване на геополитическата ситуация в света.

3. Разширяване на военното сътрудничество с Иран

Русия може да създаде неприятности за САЩ и съюзниците им с възобновяване на доставките на оръжие в Иран. Страните търсят начини да възстановят замразената сделка по доставката на системи ПВО С-300, напомня изданието. Сега може да е най-подходящият момент на Техеран да бъде предложена дори обновената версия ПВО C-400.
На теория – ако Западът нахлуе в Иран, Русия би могла да осигурява оръжието в ислямската република и с това да създаде големи неприятности, убедени са авторите на статията.

4. Мащабно разширяване на сътрудничеството със Сирия

Западът може да очаква, че руският бумеранг ще достигне и до тази локация. Москва, както и в случая с Иран, може да започне активна доставка на оръжие за сирийските съюзници, което неминуемо ще промени разстановката на силите в случай на въоръжен конфликт в Сирия.

5. Вашингтон ще бъде принуден да гласува нови разходи за отбрана

Ако Крим или даже Източна Украйна влязат в състава на Русия, САЩ ще трябва да изпълнят своите задължения по обезпечаване безопасността в Европа. Следователно, ще трябва да увеличат присъствието на своите военни сили в региона като гарант. При такова развитие на събитията САЩ ще бъдат принудени да преразгледат плановете си за съкращаване на разходите за отбрана.

При всички положения всякакви действия ще наложат съществен ръст на американските военни разходи, а Белият дом ще трябва да се прости задълго с мисълта за съкращаване на бюджета.

Не на последно място, САЩ ще трябва да преразгледат изцяло военно-политическата си стратегия в Азия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив