19 Април 2024, 06:05 Днес (0) | Вчера (11)

Пет години след потъването на „Илинден“ туроператор осъди прокуратурата

11 Март 2014 13:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2014, 13:26
Булфото

Управителят и съдружник в туроператорската фирма „Клюнчев“ ООД Боряна Георгиева осъди прокуратурата за незаконно обвинение по случая с 15-те жертви в Охридското езеро

Българите-екскурзианти се удавиха през септември 2009 г. при потъването на кораба "Илинден". Шефката на фирмата също е била на борда на кораба.

Държавното обвинение трябва да плати на Георгиева 7000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от незаконно обвинение за извършване на туроператорска дейност без разрешение. Димитровградчанката е оправдана по повдигнатото й обвинение с решение на местните магистрати, което е потвърдено от Окръжен съд в Хасково.

След оневиняването си шефката на фирмата депозирала искова молба срещу държавното обвинение за обезщетение от 50 000 лв., по Закона за отговорността на държавата. От предявения иск Хасковският окръжен съд е уважил 7000 лв.

Георгиева посочва в исковата си молба, че прокуратурата е повдигнала въпросното обвинение против нея и го е поддържала пред съда четири пъти в продължение на повече от две години. През цялото време била с мярка "подписка”. Освен това процесът бил гледан при засилен медиен интерес. При първото разглеждане Боряна е била осъдена, наложена й е глоба в размер на 4500 лв. и лишаване от право да упражнява търговска дейност за срок от 2 г. Окръжните магистрати обаче го връщат на прокуратурата за отстраняване на нарушения. При второто разглеждане на казуса е оправдана на две инстанции и решението е влязло в сила през март 2012 г.

Тъжителката смята, че през това време е претърпяла неимуществени вреди - чрез накърняване на доброто й име и авторитета в сравнително затвореното димитровградско общество. Хората загубили доверие в нея и това я принудило да преустанови работата си като превозвач, впоследствие да напусне страната и да търси препитание в чужбина. В продължение на повече от две години Боряна била подтисната, угнетена, оскърбена, а след постановената осъдителна присъда - уплашена и отчаяна.

Районният прокурор в Димитровград Атанас Палхутев, който е и вносител на обвинителния акт, коментира, че тъжителката има право да предяви такъв иск. Той обаче подчерта, че това е било първото подобно дело в страната по чл. 234а от Наказателния кодекс /за извършване на търговска дейност без разрешение/ и все още нямало утвърдена съдебна практика. Освен това тъжителката веднъж е била осъдена и по-късно делото е върнато на прокуратурата, припомни Палхутев.

Сумата от 7000 лв. е адекватна на действително преживените от Георгиева отрицателни емоции, описани в исковата молба, смятат магистратите от Окръжния съд. Освен това е обективен израз и конкретно проявление на справедливостта спрямо процесния случай, пише още в мотивите на съда. Решението на Хасковския съд може да бъде обжалвано пред Апелативния в Пловдив в 15-дневен срок.

Близките на загиналите на кораба "Илинден" получиха от македонски застраховател по 4500 евро обезщетение след близо двугодишни преговори.

"Лев Инс" е българският застраховател на злополучната екскурзия до Охридското езеро. Сключената групова медицинска застраховка при пътуване в чужбина обаче не покрива риска смърт. Заради това само пострадалите от кораба-убиец "Илинден" взеха обезщетение от дружеството. Семействата на починалите не бяха обезщетени от застрахователя.

Според условията по договора "Лев инс"  плати само разходите за репатриране на тленните останки на загиналите, както и медицинските разноски на пострадалите.

Таванът, който може да бъде платен на пострадал, е 2000 евро, защото това е лимитът на отговорност, за който е сключен договорът. Обикновено подобна сума като таван се предлага от застрахователните дружества, когато клиентите са на възраст над 60-65 години. Не всички починали от групата са на тази възраст, но застраховката е доброволна, което значи, че клиентът избира и лимитът на отговорност на компанията, и покритите рискове.

Трагедията се разигра  на 5 септември на туристическия кораб "Илинден", който се преобърна във водите на Охридското езеро. От 55-те български туристи 15 починаха. Правителството отпусна на техните наследници еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив