28 Март 2024, 22:46 Днес (11) | Вчера (12)

Петима дейци на културата ще бъдат удостоени с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

13 Май 2015 13:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2015, 12:05

Сред предложените за награда е създателят на цирк Балкански

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий” петима дейци на културата.

За награждаване с орден "Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие, за изключително големите им заслуги към България в областта на културата и изкуството са предложени Александър Балкански, проф. Георги Чапкънов и проф. Неделчо Милев.

Александър Балкански е един от най-изтъкнатите циркови артисти, автор и изпълнител на уникални номера и трикове, представени в целия свят. Роден е на 8 август 1942 г. в Плевен. Професионалния си дебют на манеж, където остава цели 57 години, прави едва 9-годишен. Удостоен е с лауреатското звание "Универсален артист", което означава, че е от малцината, които владеят пет от седемте циркови жанрове до съвършенство. През 2000 г., заедно със синовете си Александър и Николай, основава цирк "Балкански".

Известният български скулптор, илюстратор и сценограф проф. Георги Чапкънов е роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол. Ръководител е на катедра "Художествена обработка на метал" в Националната художествена академия. Проф. Чапкънов има над 30 самостоятелни изложби в целия свят, участвал е и в почти всички представителни изложби на Съюза на българските художници в чужбина. Автор е на паметника на дарителите в Свищов и паметника на проф. Иван Шишманов, както и на портрети на едни от най-изтъкнатите личности на съвременна България, на много монети и медали. Носител е на множество национални и международни награди.

Проф. Неделчо Милев е роден на 5 февруари 1933 г. в Чирпан. Изтъкнат кинокритик и кинотеорик, той е основател на секцията по кино в Института по изкуствознание към БАН и на катедра "Кино" във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ). Проф. Милев има над 200 публикации за киното и театъра, стотици студии, книги и учебни пособия, издадени на български, руски, френски, немски, английски език. Автор е и на редица книги по история и теория на киното.

За удостояване с първа степен на ордена е предложен Николай Дойнов, създател на съвременния читалищен мениджмънт. Роден е през 1963 г. в София. Автор е на анализи и визии за народните читалища, български поет и културолог. През 2000 г., съвместно с Асоциацията на германските народни университети, създава проекта "Култури в диалог”, което по същество е първото представяне на читалищата в Европа. В резултат на активността му, през 2012 г. Съюзът на народните читалища е приет за член на Европейската мрежа на културните центрове, а през 2013 г. – за член на Световния конгрес на културата.

За награждаване с втора степен на орден "Св. Св. Кирил и Методий” правителството предлага Иван Цонев, един от най-значимите творци на българското операторско майсторство, със свой оригинален авторски принос за развитието на българската документалистика. Той пръв въвежда директното кинонаблюдение в нашето документално кино. Иван Цонев е оператор на множество филми, сред които "Към изобилие", "Сол", "Панаирът в Лайпциг", "Клоунада". Роден е на 12 септември 1931 г. в Гурково.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив