28 Април 2024, 06:11 Днес (0) | Вчера (0)

Пияни шофьори се измъкват безнаказано заради кръвни проби

28 Юли 2014 12:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юли 2014, 11:56
Под лиценза на creativecommons

Първа градска болница в София няма лаборатория, оборудвана да изследва кръвта на нарушителите

За последните два дни войната по пътищата взе 11 жертви, а една от основните причина за катастрофи е шофирането след употреба на алкохол. Оказа се обаче, че взетите проби за алкохол могат да бъдат манипулирани, съобщава Нова телевизия.

Ако заловеният шофьор откаже проверка с дрегер, трябва да отиде в Първа градска болница в София за кръвна проба. Тя се прави и ако шофьорът не е съгласен с показанията на дрегера. 

В спешния кабинет всеки ден взимат кръв от заподозрените шофьори. В болницата обаче не могат да я изследват и затова пробите обикалят цяла София.

"В този период на транспортиране би могъл да бъде компрометиран резултатът, заради което нарушителите се опитват да водят дела срещу нас”, обясни д-р Чавдар Тодоров.

Нарушителите не само се опитват, но и водят съдебни дела, които често се проточват с години. 

Проблемът може да бъде решен с нова наредба, в която да бъде записано логичното изискване кръвни проби да се взимат само в болници, където могат да ги изследват. Здравно и вътрешно ведомство обаче не могат да се разберат кой трябва да плати за изследването. 

Пияни шофьори не липсват, разказва д-р Ани Еленкова, която отскоро работи в спешния кабинет. Някои дори буйстват и се налага да бъдат усмирявани. До следващия път, защото може да им се размине заради законодателни пропуски, които опорочават пробите за алкохол на водачите.

Екипът на "Новините на Нова” потърси МВР и Здравното министерство за решение на казуса. От МВР отказаха коментар, а от здравеопазването изпратиха писмена позиция, в която обясниха, че проблемът ще се реши, когато МВР започне да плаща за алкохолните проби, тъй като те се взимат за нуждите на разследването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив