07 Май 2024, 09:13 Днес (1) | Вчера (0)

Пламен Орешарски: Ще водим разумно дебата в Брюксел за недопускане на крайни действия

14 Март 2014 17:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2014, 17:27

България е особено уязвима в украйнския конфликт

Българската позиция относно Украйна е фокусирана около няколко принципа, каза министър-председателят Пламен Орешарски на срещата си с представители на граждански и неправителствени организации.

На първо място премиерът посочи подкрепата в рамките на дипломатическите и политическите средства за българското национално малцинство. "Това беше и една от предпоставките министър Кристиан Вигенин да посети Киев в първия възможен момент”, отбеляза министър-председателят.

"Обявяваме се за териториалната цялост на Украйна”, каза още премиерът.

На трето място той посочи призива към новите украински власти – да водят политика на деескалация на напрежението и на интегриране на всички украински граждани. "Считаме, че това е единственият път за умиротворяване на една страна, която в последните десетилетия, бих казал и в последните два века, е често поделяна в миналото между различни империи и държави”, коментира министър-председателят. Според премиера Орешарски в този контекст би следвало да се преценява и предстоящият референдум в Крим.

"Според украинската конституция той е незаконосъобразен и дори от чисто политическа гледна точка трудно може да оправдаете референдум в регион с голямо малцинство и да очаквате обективен резултат”, каза министър-председателят. Той добави, че се следи с особено внимание ситуацията в Украйна, както и мненията на партньорите от ЕК.

"За съжаление, към настоящия момент нямаме оптимистични новини. Вероятно на предстоящата среща на върха в Брюксел другата седмица една от най- важните точки ще бъде обсъждане на ответна реакция на ЕК към случващото се в Украйна и в частност референдума в Крим. Това ни поставя на много сериозно изпитание, тъй като България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най-големи икономически щети, ако се проведе следващ етап на политика на санкции спрямо Русия. Ще водим разумно дебата в Брюксел, така че от една страна да се намерят подходящи инструменти, които да въздействат за намиране на дипломатически и политическо решение за Украйна и от друга страна – недопускане на крайни действия, които ще навредят на страните-членки на ЕС, особено на уязвими като България”, обясни министър-председателят Орешарски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив