27 Април 2024, 13:43 Днес (0) | Вчера (11)

Пламна колата на митничар след хайка за цигари

27 Август 2012 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 август 2012, 16:32
Под лиценза на creativecommons

През последните месеци митническите служители получавали "многобройни и ескалиращи заплахи за саморазправа" по време на специализирани акции

Автомобил на митнически служител беше запален по време на акция срещу нелегалното разпространение на цигари в столицата, съобщиха от Агенция "Митници". Палежът е извършен в неделя следобед в софийския квартал "Банишора" пред обект, използван за депо за контрабандни цигари.

 

По оперативна информация на митническото разузнаване и разследване (МРР) на митница Столична, обектът е следвало да бъде "зареден" с цигари без бандерол, поради което е започнало наблюдение.

Тъй като дори необозначените митнически автомобили са вече разпознаваеми за лицата, контрабандиращи и разпространяващи цигари, служителите на МРР на митница Столична са извършвали наблюдението с личните си автомобили, се посочва в съобщението.

В текста се посочва, че един от митническите служители е паркирал автомобила си на около 80 м от обекта и е започнал наблюдение. Около час по-късно автомобилът, марка "Опел", е бил подпален. Колата е напълно изгоряла. Не се посочва къде в това време е бил митничарят.

Наблюдаваните принадлежали към т.нар. Омурташка група, която контролира нелегалната продажба на цигари на Женския пазар в столицата.

Жилището, което е било наблюдавано, било известно на митническото разузнаване и разследване от над година и половина. В този период са образувани няколко досъдебни производства, като от началото на 2012 г., през която митническите служители вече имат разследващи функции, са извършили три проверки, при които са открити цигари, предназначени за нелегално разпространение. За случаите има образувани досъдебни производства от разследващ митнически инспектор.

Собствениците на имота многократно били предупреждавани, че там системно се съхраняват акцизни стоки, които са обект на престъпление.

През последните месеци митническите служители получавали "многобройни и ескалиращи заплахи за саморазправа" по време на специализирани акции, а началникът на отдела беше нападнат на Женския пазар.

Въпреки това обаче и в момента митничарите извършвали специализирана акция на Женския пазар, посочват от агенцията. При нея до момента е разкрито депо с над 2000 къса цигари без бандерол, в което са открити пистолет и белезници.

"По повод палежа директорът на Агенция "Митници" и началникът на митница Столична категорично заявяват, че вандалският акт, извършен срещу оперативен служител по време на изпълнение на служебните му задължения, е опит за сплашване на всички митнически служители и за криминално блокиране на работата на митническата администрация", се казва в съобщението. В него се казва и че се очаква нападателите да бъдат разкрити, защото " животът, здравето и личното пространство на митническите служители не могат да бъдат залог за изпълнение на служебните им задължения".

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив