19 Април 2024, 05:59 Днес (0) | Вчера (11)

Пластовете в застраховането се разместиха

18 Септември 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Делът на българите, ползващи застрахователни услуги (т.нар. застрахователното проникване), е все още твърде скромен.

Приходите на застрахователните компании едва ли са задоволителни. Населението няма навици или не може да отдели пари за полици. Въпреки тази непримамлива ситуация в застрахователния сектор през последните четири месеца четири компании смениха собственика си. С какво толкова този пазар привлича инвеститорите?
Отговорът не е сложен
От една страна, застрахователният пазар е с голям потенциал - очакванията са доходите в страната плавно да растат, което би позволило на гражданите да отделят повече средства за застраховане на имуществото и живота си. А това ще доведе до нарастване приходите на компаниите от застрахователния сектор. От друга страна, влагането на средства в този пазар винаги е привличало родните бизнесмени, вероятно защото в България трудно се намира нормално функциониращ сектор за инвестиране, който освен това да е и печеливш. (Тук обаче има неяснота защо само по един кандидат се явяваше на повечето продажби.)
Всичко това води до особеното внимание към застрахователния пазар и последните размествания на него. Напоследък собствениците си смениха две държавни компании, които бяха приватизирани - ДЗИ и "Армеец", и две частни, които бяха продадени от бившите си собственици - "Юпитер" и "Български имоти".
"Тази година ще се запомни като годината на голямата и последна приватизация в застрахователния сектор и на консолидацията му. Лично аз съм много доволен от този процес. Той ще е полезен както за целия пазар и за самите дружества, така и за потребителите на застрахователни услуги", заяви директорът на Агенцията за застрахователен надзор Румен Гълъбинов. Според него няма ясно изразена причина защо точно сега е започнало преструктурирането на собствеността в частните компании, но едва ли процесът ще спре дотук.
Застраховането вече е изцяло частно
След като в края на август Агенцията по приватизация подписа договор с управляваното от Емил Кюлев дружество "Контракт София" за покупката на 80% от капитала на ДЗИ, застрахователният пазар премина изцяло в частни ръце. Всъщност остават още нераздържавени 20% от ДЗИ, но скоро - вероятно в края на октомври - те трябва да бъдат пуснати на фондовата борса и да излязат от сянката на държавната опека.
Преди ДЗИ неочаквано за мнозина да премине в ръцете на Кюлев, още едно държавно дружество (от сателита на ДЗИ) беше приватизирано. Става въпрос за "Армеец", което стана собственост на външнотърговско дружество "Химимпорт", управлявано от структура, по-известна като варненската групировка ТИМ. "Намесата на държавата на застрахователния пазар вече ще се изразява в контролната дейност на Агенцията за застрахователен надзор и законодателната работа на Народното събрание", заяви не без задоволство финансовият министър Милен Велчев.
Приватизация с единствен кандидат
Симптоматично е, че проведените през тази година приватизационни процедури си приличаха по това, че оферта подаваше само по един кандидат. При "Армеец", който откри сезона на акционерните размествания в сектора, оферта се получи единствено от "Химимпорт". Така дружеството се сдоби и със застрахователна компания и вече нищо не му пречи да създаде финансова група, след като в портфейла си притежава и мажоритарен пакет на Централната кооперативна банка. За 91.9175% от капитала на "армейското" дружество "Химимпорт" плати 4.327 млн. лв. Парите влязоха по сметките на ДЗИ, като се очакваше с тяхната равностойност в евро да нарасне и продажната цена за бившия държавен институт. По данни на Асоциацията на българските застрахователи за първото шестмесечие "Армеец" е реализирал брутен премиен приход в размер на 2.97 млн. лв., което му отрежда пазарен дял от 1.35%. Очакванията на специалистите на пазара са, че след като ЦКБ и "Армеец" обединят политиките си, ще последва положителен ефект и за банката, и за застрахователя. Логично е значителна част от клиентите на ЦКБ да ползват услугите на "Армеец", а това ще разшири пазарните му позиции. От друга страна, банката ще разшири присъствието си чрез мрежата на "Армеец".
При приватизацията на ДЗИ отново се повтори схемата "приватизация с единствен кандидат". Дали държавата е продала "перлата в короната си" на смешно ниска цена, както твърдят някои от големите дружества в сектора, или е получила справедливата им стойност вече може да се обсъжда само постфактум. Акциите на ДЗИ бяха продадени над номинал, а освен това оставането на дружеството в държавни ръце нямаше да е от полза за компанията.
Директорът на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов очакваше поне десетина кандидати за последното държавно застрахователно дружество, но оферта подаде само собственикът на Росексимбанк. Така и докрай не стана ясно кой кой е в победителя "Контракт София". По официална информация акционерите на дружеството са офшорно регистрираната "Денис овърсийз лимитед" с дял от 90%, "Росексимбанк" - с 9.98%, а лично Кюлев - с 0.02 на сто. Именно присъствието на офшорката и до днес е повод за въпроси към банкера кой стои зад нея. Постоянният отговор на Кюлев е, че това е самият той. Подобно на ЦКБ и "Армеец", банкерът също заяви, че изгражда финансов конгломерат с името "ДЗИ - Росексимбанк". За целта щели да се интегрират клоновите мрежи на двете дружества за общата цел, като по този начин групата ще има представителства в близо 250 точки в страната. Според официалната статистика на Асоциацията на българските застрахователи през първите шест месеца "ДЗИ-Общо застраховане" има премиен приход от 30.516 млн.лв., което й отрежда трето място и пазарен дял от 13.86%. Кюлев вече на няколко пъти изрази амбицията си да се пребори за пазарен дял от поне 25%.
Нови играчи на застрахователния небосклон
Добрата новина около няколкото размествания в собствеността на застрахователните компании е, че скоро ще има нов голям играч на пазара. Става въпрос за австрийската компания "Винер Щедтише", която проучва сектора от няколко години и наскоро донякъде изненадващо реши да закупи дружествата от групата на "Български имоти". Преди това австрийците почти бяха стигнали до сделка с мажоритарния собственик на ЗК „Юпитер" - компанията „Гарант“, Виена, преговаряха с акционерите на близката до бизнесмена Атанас Тилев ЗК „Витоша“ (но не се споразумяха за цената на акциите), а интересът им към България ги доведе и до вратите на ДЗИ (където се ограничиха само със закупуването на информационен меморандум). Според осведомени сделката за "Български имоти" (дял от 1.72% и приходи от 3.776 млн. лв.) е на финала и е само въпрос на време да бъде подписан окончателният договор за продажба на мажоритарния пакет акции.
След дълги преговори с няколко кандидат-купувачи "Гарант" продаде в края на юли мажоритарния дял на "Юпитер" на "Маккар" АД. В последно време застрахователното дружество набра скорост и към шестмесечието на тази година има пазарен дял от 4.38% с премийни приходи от 9.6 млн. лв.
Бъдещи сделки
В застрахователните среди отдавна се говори за евентуална продажба на ЗК"Витоша". Дружеството е с добри пазарни позиции (дял от 5.85% и премийни приходи от 12.88 млн. лв.) и потенциал за развитие. За реална сделка обаче, изглежда, е рано. Очаква се и навлизането на италианския "Дженерали", който наскоро обяви намеренията си да притежава застрахователно дружество в България. Конкретна информация около сроковете за навлизане на италианците и начина, по който ще стане това обаче липсва.
Пречките за растежа
на застрахователния пазар си остават слабата покупателна възможност на населението и ниската застрахователна култура. Тези два фактора обясняват и ниското застрахователно проникване (т.е. каква част от БВП се пада на застраховането), което през последните години в България има траен ръст, но въпреки това страната остава на едно от последните места по този показател в Европа. За миналата година той е 1.61%, докато във високо развитите индустриални икономики достига около 10%. Изостава се и от Централна Европа - в Унгария той е около 3%, в Полша - 3.4%, а в Чехия - около 4%. Въпреки това генерираният премиен приход на застрахователите непрекъснато нараства, което сочи, че този пазар има голям потенциал. За периода януари - юни ръстът в премийния приход е от малко над 27% спрямо същия период на миналата година. Прогнозите са за още по-добри резултати до края на 2002 г.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив