02 Октомври 2024, 14:21 Днес (3) | Вчера (1)

Плевнелиев: Моят кредит на доверие е изчерпан

14 Юни 2013 15:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2013, 15:46
Под лиценза на creativecommons

Процедурата, по коятo беше избран председателят на ДАНС, няма нищо общо с поетия от мен ангажимент, подчерта държавният глава

Кредитът на доверие, който президентът Росен Плевнелиев даде на кабинета "Орешарски", е изчерпан, обяви самият държавен глава, цитиран от бТВ.

„Дадох кредит на доверие и апелирах за 100-те дни, но след това назначение и начинът, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан,” започна речта си президентът, който обяви своята позиция на „Дондуков” 2.

Президентът Росен Плевнелиев настоява парламентът да преразгледа решението си за назначението на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност.

„Дължим на българското общество откритост и мотивираност на всяко действие. Това не се състоя днес. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение”, обяви държавният глава.

„Дали знаех кой ще бъде предложен за поста? Не, не знаех”, декларира държавният глава. Той изтъкна мнението си, че „всяко ново управление трябва да получи възможност да реализира идеите си, дори да изглеждат неаргументирани”.

„Всеки трябва да аргументира назначенията. Процедурата за избор на председател на ДАНС няма нищо общо с поетия пред народа и мен ангажимент за прозрачност. Жалко!” заяви Плевнелиев.

Плевнелиев обяви още, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 20 юни от 9:00 часа сутринта. „Очаквам тогава политическите сили, политическите лидери и лично министър-председателят да защитят цялостната си концепция за националната сигурност на страната”, заяви той.

По думите му, председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата и за поста е необходим човек с „висока репутация и авторитет”, който да има едновременно доверието на българските граждани и на професионалните среди.

„Организираната престъпност и тероризмът са транснационални. Ако нямаме председател на ДАНС, който да има доверието на международните партньори, иначе оставаме в изолация”, изтъкна още президентът.

„Председателят на ДАНС бе номиниран, обсъден и избран без дебат, без концепция, без обосновка, без нищо. Това е назначение с трайни негативни последствия за България”, категоричен бе държавният глава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив