29 Март 2024, 07:47 Днес (0) | Вчера (11)

Плевнелиев заплаши с вето, ако бюджетът за отбрана бъде под 1.33% от БВП

23 Октомври 2015 17:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2015, 17:21
Под лиценза на creativecommons

Ако бюджетът за отбрана за 2016 г. е под 1.33 на сто от БВП, държавният глава ще наложи вето на Закона за бюджета за 2016 г. Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю пред в. "Българска армия", цитиран от пресслужбата си

"Очаквам бюджетът за отбрана през 2016 година да бъде не по-малко от 1.33% от БВП. Очаквам отбраната да бъде ясно заявен приоритет на правителството през 2016 година, който да бъде подплатен с адекватно финансиране. Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти", посочва Плевнелиев.

В бюджета за тази година за отбрана бяха заложени 1.19 на сто от БВП на страната.

"Ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 година, това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност", коментира още Плевнелиев.

Държавният глава посочва, че световният геополитически ред драстично е променен и е налице рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до територията на България. "В такава среда политиците трябва да действат адекватно и национално отговорно. България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО. Членството ни в Алианса и способностите на българските въоръжени сили са единствената гаранция за сигурността на нацията и на държавата ни", смятака президентът Росен Плевнелиев.

"България също трябва да допринася за способностите на НАТО да се справи с всички актуални заплахи. Именно затова, като държавен глава, свиках КСНС по въпросите на отбраната и се гордея с постигнатите резултати и с взетите решения. Очаквам политиците, правителството и Народното събрание да ги изпълнят, за да не останат тези решения само добри пожелания, както това се случва години наред", заявява още президентът пред вестника.

Президентът подчертава, че е налице необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на армията.

Държавният глава напомня, че през април на заседанието на съвета по сигурността е било решено правителството да внесе в Народното събрание "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България" и очаква тя да бъде приета спешно. На нейна основа трябва да бъде разработен нов "План за развитие на Въоръжените сили" и той да влезе в сила до края на годината".  

"Оперативната съвместимост със съюзниците е главен приоритет, а изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано напълно и навсякъде. Реализацията на програмата изисква стабилни ресурси за изграждането на нови отбранителни способности. Именно това решихме на КСНС. Решихме, въпреки ограничените ресурси на националния бюджет, да увеличим плавно разходите за отбрана и да изпълним солидарно поетия ангажимент на Срещата на върха в Уелс", припомня още президентът Росен Плевнелиев.  

Държавният глава е убеден, че изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на кризисната 2015 година.

"Имам уверения, че до края на годината ще бъде разработен "Планът за развитие на въоръжените сили на Република България". Убеден съм, че изпълнението на програмата ще осигури повишаване на оперативните способности на Българската армия, като гарантира необходимите ресурси", заявява още президентът Росен Плевнелиев.

Повечето държави - членки на НАТО, увеличават разходите си за отбрана със скромни количества, ако въобще го правят, въпреки опасенията за агресия от страна на Русия. Това са изводите от доклад на алианса, публикуван през юни. 

Тази година само Полша се присъедини към четирите държави, които спазват заложената цел за бюджет за отбрана от 2% от БВП. Тези четири страни са САЩ, Великобритания, Гърция и Естония.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив