19 Април 2024, 14:13 Днес (8) | Вчера (11)

По 10 000 агнета от Румъния внасят на ден

06 Април 2017 09:25 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2017, 01:17

Внимавайте в магазина да не ви пробутат ярешко и шилешко за агнешко месо, съветват производителите

о 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас на ден във връзка с предстоящия Великден, съобщи за "Труд” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Животните се карат в кланиците, след което се продават на пазара като българско месо. Парадокс е, че по магазините никъде не пише, че месото е от Румъния, а в същото време ударно се внасят животни, коментира Синапов.

Част от тези животни се вкарват за отглеждане, а друга – за клане, а после се премаркират като български, потвърди и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация.

По думите му освен с произхода на месото търговците заблуждават потребителите, като им продават шилешко и ярешко месо за агнешко. Можете да ги разпознаете по това, че са с по-червен цвят, по-мазни са и костите им са по-големи, поясни Караколев.

От фермата до магазина цената на агнешкото се увеличава поне 4 пъти. Причината е, че животновъдите нямат право да продават разфасовки агнешко, а само живи животни. Затова прекупвачи вземат агнетата и ги карат в лицензирана кланица.

В момента живото тегло е 4,80-5 лв. за килограм, а в магазините цената стига 14-16 лв. за кг. Цена на дребно над 12 лева за килограм е престъпление, категоричен е Синапов.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните започват извънредни проверки заради Великден.

Засилен контрол ще има в обектите за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти, предлагащи услугата ол инклузив.

Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Клиентите да следят за печат върху месото, на който да се чете номерът на кланицата, коментираха за "Труд” от агенцията по храните. Най-честите нарушения по празниците са нерегламентирана търговия с месо и липса на документация за стоката. Вече почти не констатираме проблеми при боите за яйца, производителите описват коректно съставките на етикетите, допълниха от БАБХ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив