29 Март 2024, 14:36 Днес (9) | Вчера (11)

По 10 лева обезщетение са получили трима наследници от катастрофата край Своге

21 Май 2019 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2019, 17:08

В отворено писмо наследниците на загиналите търсят помощ от премиера, омбудсмана и председателя на КФН

Наследниците на загиналите в катастрофата край Своге през август 2018 г. излязоха с отворено писмо до премиера, омбудсмана и председателя на КФН. В писмото, изпратено до медиите от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, се посочва, че след представяне на всички необходими по закон документи за изплащане на застраховка "Злополука на пътниците" след 8 месеца застрахователната компания е превела по 10 лв. само на трима от наследниците на загиналите.  Наследниците са потърсили съдействие от Комисията за финансов надзор, която е наложила принудителна административна мярка (ПАМ) на застрахователя с изрични указания да плати.

Катастрофата край Своге е най-тежката от 20 години в България. Заради нея оставка подадоха трима министри, беше сменено ръководството на АПИ, повдигнати бяха обвинения на длъжностни лица.
Ако застрахователят няма финансовия ресурс да плати за смъртта на 20 души, наследниците на загиналите се питат дали дали няма да се повтори случаят със ЗК "Олимпик", този път обаче с много повече засегнати българи.

ИНСМАРКЕТ изпрати запитване по случая до представителите на застрахователната компания и очаква отговор, който да публикува.

По закон всички моторни превозни средства у нас, включително и тези от обществения транспорт, трябва да имат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Отделно превозвачите, които извършват обществен превоз на пътници, когато началната и крайната точка на пътуването са на територията на България, са длъжни да сключат и поддържат задължителна застраховка "Злополука" на пътниците. В случая обезщетение наследниците трябва да получат по застраховка "Злополука". Според Застрахователния кодекс минималната застрахователна сума по задължителната застраховка за всяко събитие за всеки пътник е 50 000 лв. Тези пари се делят между наследниците на загиналото лице.

Като цяло автомобилните застраховки са болното място на застрахователите заради ниските в сравнение с европейските премии и високите обезщетения. Преди половин година Асоциацията на българските застрахователи оповести анализ на европейската практика при изплащането на обезщетения, когато има смърт на лице в резултат от ПТП при наличието на застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите". Средното изплащано обезщетение за загинал в катастрофа от застраховател в ЕС е между 5-25 хил. евро, а у нас и 118 000 лв.
Допълнително утежнение за застрахователите стана тълкувателно решение на ВКС, което постанови, че и по-далечни роднини и близки на убитите могат да получават обезщетения.
В края на миналата година бе прието да има лимит на обезщетенията при смърт на пътя за причинени емоционални страдания, но само за далечните роднини, като братя и сестри, които ще получават до 5 хил. лв. За близките роднини – съпруг/а, деца, родители, няма лимит на обезщетението и положението е колкото определи съдът.
Имаше предложение за обезщетения в размер на 20 хил. лева за съпруг/партньор на загинало лице, 15 хил лв. брат/сестра и 5 хил. лв. при "емоционални отношения". Идеята срещна категоричен отпор в обществото и предложението не бе прието.
До средата на тази година трябва да бъде изготвена методика за определяне лимитите за имуществени и неимуществени обезщетения по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и след това да бъде приета наредба за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив