29 Март 2024, 06:45 Днес (0) | Вчера (11)

По никакъв повод не палете огън на открито, призова пожарникар №1

28 Август 2017 12:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2017, 13:58
МВР, илюстративна снимка

206 са пожарите през изминалото денонощие, всички са успешно погасени

206 са пожарите през изминалото денонощие, всички са успешно погасени.  Три са по-големите -  на територията на Сливен и Шумен бяха засегнати десетки дка гори, в Невестино, Кюстендилско изгоряха 7  необитаеми къщи, плевни. И днес 600 души пожарникари, военни, доброволци и най-вече горски служители работят на терен, съобщи директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар. По никакъв повод не палете огън на открито, призова главен комисар Николов.

В село Влахи обстановката продължава да е сложна. От Кризисния щаб имат контакт през телефон с всеки един жител на селото. Хората са предупредени, ако се наложи да са готови за евакуиране, обясни на редовен брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той добави, че на път Е-79 няма проблем, движението продължава да бъде много натоварено от Кулата в посока към София, но това е нормално за сезона. По думите му, по разпореждане на Окръжна прокуратура продължават разпитите на  максимален брой свидетели, за да се стигне до повече информация от къде тръгва пожарът. Загубите са значителни, но обобщени цифри могат да бъдат  дадени едва след  приключването на операцията, уточни вътрешният министър.

Тази нощ имаше няколко критични ситуации, които бързо бяха овладяни, допълни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николов. В района на село Влахи продължават да се правят просеки. Всички хора, с които разполагаме в този район са на терен, но все още има опасност от разпространение на огъня. В района над  дефилето тече много трудоемка операция. Около 200 човека имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма -  около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които ще ни позволят да вкараме вода. Така ще сме спокойни и ще спрем  разпространението на огъня, обобщи Николай Николов. Работата се усложнява и заради вятъра, който е непредсказуем, непрекъснато мени посоката си и най-малката искра може да прерасне в потенциален  пожар.

За хода на операцията за борба с огнената стихия и детайлите министър Валентин Радев и главен комисар Николай Николов са в непрекъснат контакт и информират президента, председателя на НС и премиера.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив