20 Април 2024, 14:31 Днес (0) | Вчера (10)

Повечето компании взимат бизнес решения по интуиция

02 Март 2017 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 март 2017, 15:57

Трудно се оправдават инвестициите в качество на данните

Данните играят все по-важна роля в дейността компаниите, но точността на използваната информация остава далеч от желаното ниво, според международно проучване на Experian сред специалисти по данни, пише TechNews.bg.

Обикновено фирмите използват данните за повишаване на приходите и качеството на обслужване на клиентите. Оказва се обаче, че по-малко от половината компании се доверяват на собствени данни, когато взимат важни бизнес решения.

84% от организациите в САЩ се опират задължително на данни при формиране на бизнес стратегии, но не им се доверяват напълно. Средно, за неточни се приемат 27% от данните, но топ мениджърите смятат, че реално този процент е по-голям. Според 73% от висшите мениджъри, неточните данни подкопават способността на компаниите да постигнат максимална удовлетвореност на клиентите.

Изследването на Experian показва, че 52% от компаниите се ръководят от емпирични оценки и интуиция при взимане на решения. Въпреки че предприемачите правят решителни стъпки за подобряване на ситуацията, те се сблъскват с такива препятствия като изолираност на отделите и разнородност на източниците на данни.

Една от причините за подобна фрагментация е трудното формиране на икономически обосновани инвестиции в повишаване на качеството на данните в мащаба на предприятието. За 85% от компаниите комуникацията с клиенти е станала по-съвременна, с по-личен характер, в резултат на усъвършенстване на системите, които осигуряват качеството на данните.

Много компании страдат от несъгласувани практики за управление на данните, наследени от миналото. 82% от организациите използват неоптимални практики за управление на данни, при други липсват специалисти по данни на щат, а програмите за обезпечаване на качеството на данните буксуват, заради несъгласувана работа на отделите.

Проблем е това, че много от работещите вътре в компаниите стратегии за управление на данни са ограничени в рамките на един отдел или се отнасят до компетенцията изключително на ИТ специалистите.

Според 62% от анкетираните, ИТ отделите оказват най-голямо влияние на работата с данни. Но сега задачите, които изискват използване на данни, се преместват от ИТ сегмента в бизнес сегмента. 70% от компаниите са убедени, че отговорността за качеството на данните следва да се възложи на бизнес специалисти, подпомагани епизодично от ИТ отдела.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив