19 Април 2024, 16:10 Днес (10) | Вчера (11)

Под въпрос е мегасделката по сливането на London Stock Exchange и Deutsche Börse

27 Февруари 2017 15:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 февруари 2017, 15:47

Преди около година двете водещи платформи за търговия обявиха, че планират да се слеят, което да доведе до създаването на най-големия оператор на пазарите на ценни книжа в Европа с пазарна капитализация от близо 29 млрд. евро

Планираното мегасливане на Deutsche Börse AG и London Stock Exchange Group PLC, което да доведе до създаването на най-голямата европейска фондова борса, е изложено на риск, след като в неделя вечерта от LSE заявиха, че няма да продадат своя мажоритарен дял от 60% в платформата за търговия на книжа с фиксиран доход в Италия, за да успокоят антитръстовите опасения относно голямата сделка, съобщават "Уолстрийт Джърнъл" и Ройтерс, предаде БНР.

Точно преди около година двете водещи платформи за търговия обявиха, че планират да се слеят, което да доведе до създаването на най-големия оператор на пазарите на ценни книжа в Европа с пазарна капитализация от близо 29 млрд. евро и това би представлявало сериозно предизвикателство за големите им американски съперници.

В неделя обаче LSE заяви, че е малко вероятно да има позитивно антитръстово решение от страна на Европейската комисия, след като Лондонската фондова борса отказва да продаде електронна си платформа за търговия в Италия. От Британската борса добавиха, че въпреки това ще продължават да работят за успешното сливане с немския си конкурент, но това би било невъзможно, освен ако ЕК, която на този етап отказва коментар, промени досегашната си позиция.

Планът за създаване на това, което ръководителите на Deutsche Boerse определят като "финансов мост" между континентална Европа и Великобритания, изглежда е поставен под въпрос след "Брекзит",  тъй като редица германски политици вече настояват Франкфурт, а не Лондон, да бъде седалище на новата групировка с оглед на факта, че Обединеното кралство ще напусне единния европейски търговски блок.

От Deutsche Boerse заявиха, че решението да не бъде продадена италианската платформа за електронна търговия е било взето от LSE и добавиха, че очакват решението на Европейската комисия до края на настоящия месец.

Акциите на Deutsche Boerse се понижават с повече от 3% в началото на днешната търговия във Франкфурт, докато тези на London Stock Exchange Group губят цели 3,26% от стойността си при старта на търговията в Лондон.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив