07 Май 2024, 02:37 Днес (0) | Вчера (0)

Подкрепата в България за членството в ЕС спада, сочи изследване на Евробарометър

01 Декември 2015 15:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2015, 13:27
Под лиценза на creativecommons

Подкрепата за членството в Европейския съюз в България е отбелязало лек спад за последната година, както и в девет други държави членки – най-рязко в Чехия и Естония, следвани от Австрия, Румъния, Белгия, Испания, Полша, Германия и Люксембург

Все пак най-големият евроентусиаст в ЕС остава Люксембург, където 82% от анкетираните в тазгодишното проучване "Парламетър" отговарят, че членството в ЕС е добро за страната.

България е една от само четирите държави членки, в които по-малко от 50% от участвалите заявяват, че членството в ЕС е донесло ползи за страната. Останалите три са Италия, Кипър и Австрия. В България най-бързо расте и броят на хората, които смятат, че членството не е донесло добро. Останалите две членки, където има ръст на негативните отговори, са Словакия и Литва.

Докато на европейско ниво 66% от анкетираните смятат, че присъствието на чужденци от други държави в ЕС в страните им е полезно за културното разнообразие, българите са третите в ЕС, най-негативно настроени към други европейци, живеещи в България.

Най-отворени към имиграция от ЕС са в Швеция, Люксембург и Дания. Освен в България най-ниска е толерантността към чужденци в Чехия, Словакия и Унгария.

В мнозинството си българите не смятат, че страната им има нужда от легални имигранти, които да работят в определени сектори на икономиката. По-негативно отношение към идеята за внос на работна ръка имат в Словакия. В същото време на европейско ниво има преобладава съгласието (51%), че работещите имигранти са необходимост.

Най-висока е подкрепата в Швеция, Германия, Дания и Великобритания. Най-затворени освен България и Словакия са Унгария, Чехия, Румъния, Гърция и Словения.

Все повече европейци (51%) смятат, че координацията между държавите членки при кризи отслабва. На национално ниво усещането, че европейските държави си сътрудничат в извънредни ситуации, най-рязко е спаднало в България (с 19 пункта до 37%) и в Германия (с 18 пункта до 43%).

В същото време на европейско ниво все повече хора проявяват интерес към европейските политики и все повече европейци смятат, че държавите им имат полза от членството.

54% от анкетираните са заявили, че се интересуват от европейските политики – ръст с 11% спрямо данните от 2013 г. Евроентусиастите, които оценяват членството си в ЕС позитивно, са 60% - с 6% повече спрямо предишни проучвания.

В изследването, проведено през септември, участват 28 150 европейци на възраст над 15 г.

Разликите в оценките спрямо държави обаче са сериозни. Най-активни привърженици на членството в ЕС са поляците и литовците. В Кипър едва 34% от анкетираните намират полза от европейското членство.

Анкетираните, отговорили позитивно, посочват, че членството в ЕС е допринесло за икономическия растеж на страните им, мира и сигурността и е довело до сътрудничество с други държави.

В някои държави членки обаче гражданите вярват, че в сферите на селското стопанство и имиграцията правителствата им биха се справяли по-добре извън ЕС.

Мнозинството от европейците са сметнали, че европейското гражданство трябва да бъде подсилено с "европейска социална система, хармонизирана за всички страни (здравеопазване, образование, пенсии и др.). Вторият най-популярен отговор е, че ЕС се нуждае от "европейски кризисен механизъм за справяне с международни природни бедствия".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив