29 Март 2024, 09:39 Днес (1) | Вчера (11)

Подменяме шофьорска книжка до три дни от подаване на документите

27 Януари 2021 17:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2021, 17:47

Предложението за въвеждане на новата услуга е с цел намаляване на административната тежест за гражданите

Предложение в Закона за българските лични документи ще прецизира издаването на лични документи, включително и свидетелството за управление на МПС. Най-важната промяна, касаеща българските шофьори, е в случаите, когато се налага подмяна на свидетелството за управление на МПС поради изтичане на срока му на валидност; при вече изтекъл срок на валидност; при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация; при издаване на дубликат. В тези случаи се предлага въвеждането на нова услуга – издаване на шофьорската книжка до три дни от подаване на документите.

Защо се налага промяна в сроковете за издаване на шофьорска книжка? Отговор дава Светозар Димитров от СБА.
Предложението за въвеждане на новата услуга е с цел намаляване на административната тежест за гражданите. Оказва се, че в настоящото законодателство има пропуски. При издаването на лична карта и паспорт към този момент съществуват три вида услуги: обикновена, при която документите се издават до 30 дни от подаване на заявлението; бърза, при която личните документи могат да бъдат получени в рамките на три работни дни; експресна – при тази услуга личната карта и паспорта са готови за 8 работни часа.
Не такава обаче е ситуацията, когато се подава заявление за подновяване на шофьорската книжка, въпреки че според Закона за българските лични документи (ЗБЛД) чл. 1, ал. 5 Български лични документи по смисъла на този закон са: документи за самоличност; свидетелство за управление на моторно превозно средство; документи за пребиваване.

Каква е промяната в сроковете за издаване на шофьорска книжка?
Сроковете за издаване на свидетелство за управление на МПС са уредени единствено в Правилника за издаване на българските лични документи. На разположение на водачите към този момент са: обикновена, когато шофьорската книжка се издава до 30 дни; бърза, когато документа е готов в рамките на 10 дни от датата на заявлението.
С новата услуга се дава възможност за значително по-кратък срок за получаване на новото свидетелство за управление на МПС – само три дни.

Според вносителите целите, които ще се постигнат с предложените изменения, са: подробно и прецизно регламентиране на основанията, въз основа на които могат за се подават заявления за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства; въвеждане на законово ниво на видовете услуги при издаване и подмяна на свидетелство за управление на моторни превозни средства; въвеждане на нова административна  услуга  за  българските  граждани  при  подмяна  на свидетелство  за управление на моторни превозни средства с предвиден срок до три работни дни от подаване на заявлението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив