28 Май 2024, 10:52 Днес (1) | Вчера (3)

Подписахме меморандум за военно сътрудничество с Македония и Албания

18 Май 2005 11:00 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Сигурността на региона ще бъде на по-високо ниво, когато Албания, Македония и Хърватия се присъединят към НАТО и когато Сърбия и Черна гора, и Босна и Херцеговина бъдат поканени в програмата Партньорство за мир, каза Свинаров

На тристранна среща в Охрид снощи беше подписан меморандум за военно сътрудничество между България, Македония и Албания, предаде БТА. Подписите си под документа сложиха българският министър на отбраната Николай Свинаров и колегите му Йован Манасиевски от Македония и Пандели Майко от Албания.
Тристранната среща в Охрид дава възможност за бъдещо интензифициране на сътрудничеството и аз се надявам, че Албания, Македония и Хърватия ще бъдат поканени да се присъединят към НАТО през 2006 г., заяви министър Свинаров след подписването. Той изрази задоволство от възможността  министерствата на отбраната на Македония, Албания и България да работят заедно за ускоряването на процеса на присъединяване на страните от Адриатическата група към НАТО. Уверени сме, че сигурността на региона ще бъде на по-високо ниво, когато Албания, Македония и Хърватия се присъединят към НАТО и когато Сърбия и Черна гора и Босна и Херцеговина бъдат поканени да се присъединят към програмата Партньорство за мир, каза Свинаров.
Македонският министър на отбраната Йован Манасиевски подчерта, че подписаният меморандум  се отнася до военното, техническо и научно сътрудничество, и добави, че допълнителни инициативи ще бъдат обсъдени на конференцията днес. Манасиевски изрази благодарност към България и нейния министър на отбраната за подкрепата към  Албания и Македония на пътя им към членство в НАТО.
Подписването на меморандума дава ново качество на отношенията между трите страни, каза от своя страна албанският министър на отбраната Пандели Майко. Днес ние направихме значителна стъпка за стабилността и сигурността на региона, подчерта албанският министър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив