06 Май 2024, 01:22 Днес (0) | Вчера (1)

Подписваме заявлението за смяна на фонд лично пред експерт от компанията

01 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Все още няма регламент за съвместно изчистава на задълженията между дружествата

Заявленията за смяна на пенсионен фонд ще се подава лично или чрез изрично упълномощено за целта лице в офисите на дружеството, където осигуреното лице желае да се прехвърли. Това предвижда окончателният вариант на Наредбата за реда и начина за промяна на участието и за прехвърляне на натрупаните средства на осигуреното лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионноосигурително дружество, приета от Комисията за финансов надзор /КФН/. Основният аргумент в полза на това решение е еднопосочността в интересите на осигуреното лице и приемащото или т. нар. ново дружество. Това всъщност първоначално предложение предизвика конфликт на интереси и противопоставяне между пенсионните компании. Тогава от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване
/БАДДПО/ предложиха други два варианта. Първият беше този, при който заявлението да се подава в НОИ и неговите поделения в страната, а вторият - едновременно до новото и до старото пенсионно дружество. 
ЗА ДА НЯМА ЗЛОУПОТРЕБА С ВОЛЯТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ВЪВЕЖДА СЕ ИЗИСКВАНЕ ЗАЯВЛЕНИЕТО ДА СЕ ПОДПИСВА ЛИЧНО ПРЕД СЛУЖИТЕЛЯ НА ПЕНСИОННОТО ДРУЖЕСТВО
Така, ако има злоупотреба, ще е ясно кой е виновен за това, коментира Бисер Петков, зам.-председател на КФН, ръководещ управление Осигурителен надзор.
Осигурителните посредници не присъстват в процеса на прехвърляне, но ако осигуреното лице желае, то може да упълномощи посредник, допълни Бисер Петков. Изключването на осигурителния посредник има за цел да предотврати евентуални измами и фалшификации, на каквито вече бяхме свидетели по време на кампаниите за избор на универсален и професионален фонд. Ако тогава осигурените лица имаха нужда от тяхната помощ, то сега решението за прехвърляне трябва да бъде взето от осигуреното лице въз основа на това дали е доволно или не от представянето на своя фонд, твърдят експертите.
Регистрите на заявленията за промяна на участието, които пенсионните дружества са задължени да водят за всеки от управляваните от тях фондове за допълнително пенсионно осигуряване, ще бъдат само в електронен вид, гласи още окончателната редакция. Първоначалният вариант на наредбата предвиждаше тези регистри да се водят и в томове, чиито страници се номерират. На корицата на всеки том трябваше да се отбелязват наименованието на фонда за допълнително осигуряване и номерът на тома. От Асоциацията на пенсионните дружества обаче заявиха тогава, че въведеното изискване за съдържанието на регистрите и начина на воденето им прави целия процес по поддържането скъп и несъобразен с възможностите на XXI век.
Наредбата предвижда цикълът от подаване на заявлението за промяна на участието до момента на прехвърляне на натрупаните по индивидуалната осигурителна партида средства при задължителните фондове да продължава минимално месец и половина, а максимално четири месеца и половина. Разликата в този срок е в зависимост от това кога осигуреното лице ще реши да смени своя пенсионен фонд. Това може да стане в най-кратки срокове, ако то заяви избора си в края на всяко тримесечие, или най-дълго, ако подаде заявлението си в началото на тримесечието. При доброволните пенсионни фондове прехвърлянето от един фонд в друг може да стане на практика почти веднага. Наредбата предвижда ежемесечно прехвърляне на средствата на лицата, които желаят да преминат в друг доброволен фонд. Разликата в продължителността на процеса на прехвърляне при доброволните и задължителните фондове е с цел максимална защита интересите на осигуряващи се за втора пенсия. Прехвърлянето при професионалните и универсалните фондове не може да бъде направено, преди да е обявена минималната доходност за съответното тримесечие, да бъде покрит недостигът до минималната доходност или попълване на резерва и да е разпределен този доход по индивидуалната партида. А информацията за доходността се публикува на всяко тримесечие. 
КФН ВСЕ ОЩЕ НЯМА ГОТОВНОСТ ДА РАЗПИШЕ ТЕКСТОВЕ ЗА СЪВМЕСТНО ИЗЧИСТВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ПЕНСИОННИТЕ
дружества
Тук става въпрос за следните случаи. Да речем, СКПОК Родина трябва да преведе по универсалния фонд на Ай Ен Джи ПОД определена сума - например 100 000 лв., тъй като осигурени лица от Родина се прехвърлят в Ай Ен Джи. Ай Ен Джи обаче също има заявления за прехвърляне от него в Родина и трябва да преведе съответно 20 000 лв. Всъщност за да се направи нетиране на тези взаимни задължения, вместо да привеждат взаимно 100 000 и 20 000 лв., по-икономичната операция е Родина да преведе само 80 000 лв. на Ай Ен Джи. Всъщност не само КФН, но и пенсионноосигурителните дружества нямат тази готовност като организация, тъй като трябва да се срещнат един ден преди датата на превеждане на сумите. Всяко дружество би трябвало да каже на другото колко му дължи, то пък съответно колко на него му се дължи, за да се признаят взаимно тези суми и вместо да се превеждат пълните суми, да се превежда само нетният размер.
Основанията за отказ се свеждат до два случая. Първо, да не са налице условията, които поставя законът. Осигуреното лице може да сменя своя пенсионен фонд веднъж годишно, но само ако са изтекли две години от първоначалния избор на фонд или служебното разпределение. И, второ, когато са подадени заявления за промяна на участието до повече от едно пенсионноосигурително дружество.
Отказите за промяна на участието може да се обжалват в 14-дневен срок пред КФН. Тя пък от своя страна трябва да се произнесе по жалбата в двумесечен срок.
В окончателния вариант на наредбата се запазва 15-дневният срок за сключване на осигурителния договор с новото дружество. 
ВСЪЩНОСТ МОМЕНТЪТ НА ПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРА С ПРИЕМАЩОТО ДРУЖЕСТВО Е И МОМЕНТ,
в който се прекратяват правоотношенията със старото дружество
Лицата може да избират дали да платят по банков път или в брой таксата си за промяна на участието, чийто максимален размер е 20 лв. Ако те не заплатят дължимото в срок до 10-о число на месеца, следващ датата на сключване на осигурителния договор, пенсионното дружество може да си приспадне таксата от индивидуалната им партида.
По-сложен става въпросът обаче, когато в осигурителната партида няма достатъчно средства за заплащане на дължимата такса. Според юристите на КФН неплащането на такса не е основание да спре прехвърлянето.
В момента пенсионните дружества начисляват доход по индивидуалните партиди на осигурените лица, след като изтече месецът. Ако вземем случая със задължителните фондове и лицата подават своите заявления за смяна на пенсионния си фонд през първото тримесечие на следващата година, техните средства съгласно наредбата ще бъдат преведени на 15 май. Към момента на превеждане обаче в тези средства е включен доходът до 30 април. Тъй като реално средствата се превеждат на 15 май, всъщност за тези 15 дни те са носили някакъв доход. Ето защо доходът от инвестиции за този 15-дневен срок ще се превежда допълнително от съответното пенсионно дружество по партидата на осигуреното лице. 
ПРЕДСТОЯЩО НА ПЕНСИОННИТЕ дружества ще се даде тримесечен срок от обнародването на наредбата в Държавен вестник, в който да приведат правилниците за организацията и дейността на фондовете си в съответствие с изискванията й. Така прехвърлянето от един пенсионен фонд в друг ще стартира от 1 януари 2004 г. Идеята е, че щом трябва да подписваш договор с новото дружество, трябва да си наясно предварително какви са неговите условия.
С въвеждане отчитането на натрупаните средства по индивидуалната партида освен като абсолютна сума и в дялове от 1 юли 2004 г. се очаква да бъдат направени и нови промени в наредбата. Тогава ще стане възможно да се съкрати и срокът за прехвърляне на средствата с около месец, прогнозират от пенсионните дружества.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив