28 Март 2024, 13:15 Днес (7) | Вчера (12)

Подписването на споразумението между НЕК и американския ТЕЦ може да бъде отложено с около месец

18 Юни 2015 10:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2015, 09:34
Под лиценза на creativecommons

Според изпълнителния директор на "Ей И ЕС България" Оливие Маркет срокът за окончателното подписване на споразумението между НЕК и американския ТЕЦ може да бъде отложено с около месец, ако за това се споразумеят двете страни

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че подписването на договорката, която предвижда да бъде намалена цената на тока от централите, който изкупува НЕК по дългосрочни договори с американските ТЕЦ-ове, може да бъде забавено с месец и да влезе в сила от август, съобщава БНР.

 В интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Оливие Маркет посочи, че компанията е в процес на получаване на разрешение от страна на кредитиращите ги институции за подписване на окончателното споразумение с НЕК: Документът, на базата на който работим в момента, предвижда като краен срок 30-и юни. Този срок обаче би могъл да бъде удължен по взаимно съгласие на двете страни. Това, което искам да подчертая, е, че няма да става въпрос за нови преговори, а ние ще продължим напред, работейки по същия документ. Това вече е договорено. Мисля, че постигнатото споразумение между нас и Националната електрическа компания е изгодно и за двете страни и ние подпомогнахме реформите в енергийния сектор чрез намаляването с 14 процента на цените.

От своя страна председателят на Съвета на директорите на мини "Марица-изток" Диан Червенкондев посочи, че удължаването на срока няма да се отрази на финансовото състояние на мините, които имат да получават пари от американските ТЕЦ-ове и определи забавянето по-скоро като техническо: По принцип разбиранията им, според мен, на двете страни са взаимноизгодни и ако има някакво забавяне, то ще е в рамките на техническата грешка, тоест да се подпишат необходимите договори с кредитиращи институции, да си осигурим необходимите обезпечения или съответно ангажименти и ако има някакво забавяне, то ще бъде буквално казано, според мен, техническо.

Двата американски ТЕЦ-а дължат на мините общо 230 милиона лева.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив