16 Април 2024, 14:16 Днес (7) | Вчера (10)

Подуправителят на БНБ Димитър Костов подава оставка

01 Март 2019 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 март 2019, 13:49

Финансовият министър очаква до две седмици да е ясно името на новия подуправител

Днес подуправителят, ръководител на управление "Банков надзор”, Димитър Костов информира Управителния съвет на Българската народна банка за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата длъжност. Във връзка с това Костов заяви следното: "Извършената интензивна работа в управление "Банков надзор" през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление "Банков надзор" след заявените през юни и юли м.г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ). Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление "Банков надзор". Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт."

От името на Управителния съвет и лично от свое име управителят Димитър Радев благодари на Димитър Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега.

Финнасовият министър Владислав Горанов каза по повод оставката: "Димитър Костов можеше да изчака няколко месеца с подаването на оставка". По думите му това е отдавна обмислено решение на Костов и гуверньорът Димитър Радев се е съобразил с него. Горанов очаква до две седмици да е ясно името на новия подуправител.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив