19 Април 2024, 20:57 Днес (10) | Вчера (11)

Позицията на фондовете за поредните пенсионни промени

04 Февруари 2015 09:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2015, 00:39
Под лиценза на creativecommons

Пенсионните дружества никога, никъде и под никаква форма не са се обявявали "против многократното местене на парите за пенсия", вкл. и на днешната среща, проведена с домакинството на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин

 

Пенсионните дружества са принципно против приетите промени в КСО в края на миналата година и опита за тяхната известна ревизия, предложена от Министерството на финансите. На конкретната дискусия срещу "многократното местене", залегнало в проекта на министерството, се обявиха представителите на българските синдикати и по специално представителите на КНСБ, като считаме за редно съответните тези, аргументи и изказвания да се адресират правилно към техния първоизточник.

Що се отнася до въпроса за намаляване процента на редукция на пенсиите с 28% за осигурените в универсален фонд, съгласно настоящата формула за изчисляване на държавните пенсии, то и този въпрос не бе повдигнат от представителите на дружествата, а от други участници в срещата, но нашето становище е следното:

Считаме, че ако въобще трябва да има такава редукция е справедливо нейния размер да е 17, а не 28%. Това наше становище, обаче не сме обвързвали с бъдещия размер на втората пенсия от универсален фонд, който продължаваме да твърдим, че за хората с редовни вноски през целия им трудов стаж ще бъде по-висок от тези 28%. Твърдението на финансовия министър, че 12% вноска от държавата не е осигурителна вноска, а е дефицит, поражда нашето недоумение, защото в официалните отчети на НОИ такъв дефицит не фигурира, а ако фигурираше, дефицитът в НОИ би бил около 5 милиарда, а не около два;

С оглед на предложението на министър Горанов за промени в приетия вече в края на годината закон, предвиждащи НОИ, като "място за избор" да се замени със "Сребърния фонд", продължаваме да считаме, че това е национализация, тъй като макар и зад фасадата на "свободен избор" е налице прехвърляне на частна собственост в държавна.

Ако правителството наистина е решено да проведе тази национализация, то следва на хората, които евентуално биха прехвърлили своите средства в "Сребърния фонд" или НОИ, да им се осигури обещетение под формата но по-висока държавна пенсия, защото те ще имат по-голям принос в солидарния фонд, тъй като парите им ще бъдат прехвърлени с начислената върху тях доходност, като използваме още веднъж да напомним, че тя е положителна.

Предложенията, които представихме на срещата са:

Настояваме за комплексно изменение на КСО, защото след приемането на закона от края на миналата година, той вече е вътрешно противоречив, по който повод вече е постъпило писмо от Европейската комисия, генерална дирекция "Правосъдие", с девет въпроса към българските власти.

Настояваме и за оценка на въздействие на прилагането на този закон върху солидарния стълб на осигуряване, за да е наясно обществеността, че приложението на този закон в средносрочен и дългосрочен план ще увеличи дефицита на НОИ, а това създава риск от понижаване на държавните пенсии.

Моля, приемете настоящото писмо като опровержение, съгласно етичните и професионални стандарти на журналистическата професия.

Всяко изявлание относно нашето участие в срещата, различно от горенаписаното е лъжа!

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив