19 Април 2024, 03:08 Днес (0) | Вчера (11)

Покрива ли автомобилната "Гражданска отговорност" щети, нанесени от пороите?

28 Юни 2018 09:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2018, 09:37

Дъждовете са природно бедствие, което се покрива, ако колата има каско, поясни Ивета Кунова

Много автомобили се оказаха под вода или бяха отнесени в морето при потопа в Гърция. Какво да правим, ако подобно нещо се случи и с нашата кола?  Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери, обясни в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия какви са правата и задълженията ни.
"Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско", поясни тя и добави, че по застраховката се покриват щети от природни бедствия само ако колата е застрахована срещу този риск. Например, ако каското е сключено само срещу кражба на автомобил, съответно обезщетението няма да покрие щетите от проливни дъждове. Няма да бъдат покрити щети от природни бедствия и ако автомобилът има само застраховка "Гражданска отговорност".
При настъпване на застрахователно събитие, застрахованият трябва да се обади на този, който е сключил застраховката – застрахователната компания или брокерът. Той ще ориентира потърпевшия как трябва да процедира. Застрахователят или брокерът може да поиска да бъдат направени снимки на пострадалия автомобили, които да му бъдат изпратени като доказателствен материал. Ако автомобилът има, освен застраховка каско, и застраховка Пътна помощ (за България или за чужбина), застрахователят ще извика Пътна помощ, която да натовари возилото, като или застрахованият не плаща нищо, или плаща и взема фактура, която после застрахователят му осребрява (в зависимост от условията на полицата). Ако колата няма застраховка "Автоасистанс", пострадалият ще трябва сам да си извика репатриращ автомобил и да си плати за транспорта.
Когато има масово природно бедствие, което е ясно, оповестено е от медиите и за него се знае, нито един застраховател не иска документ от полицията или метеорологичната служба, удостоверяващ, че автомобилът е бил на мястото на бедствието, посочи Кунова. Миналата година погрешно е било съобщено, че потърпевшите от водната стихия в Гърция е трябвало да вземат такава бележка. Кунова посочи, че е достатъчно застрахованите да си пазят резервацията от хотела или някакви други удостоверяващи документи, че са били на мястото на бедствието, с които да докажат, ако се наложи, че са били там.
Кунова посъветва още при пътуване в чужбина хората да сключат и медицинска застраховка, която ще им спести проблеми и разкарване в критичен момент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив