30 Юни 2024, 21:09 Днес (0) | Вчера (0)

Политическата стабилност, Еврозоната, ОИСР и Шенген са решаващи

28 Юни 2024 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2024, 11:03
krib.bg

КРИБ и посланици и дипломати в България на страните от ЕС и САЩ се обединиха около важността на политическата стабилност, влизането на България в Еврозоната, ОИСР и Шенген за развитието на светлия бизнес по време на проведената вчера традиционната бизнес-закуска, организирана от КРИБ.

"За мен е изключително удоволствие и чест да Ви приветствам на днешната среща, чрез която продължаваме и развиваме една дългогодишна традиция на обмен на мнения между висшите дипломати от Европейския съюз и САЩ и представителите на най-голямата работодателска и бизнес органидация ", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в началото на срещата.

По време на бизнес-закуската беше представена новата поредна двуезична публикация на КРИБ "Макроикономически монитор 2024", която прави преглед на ключови макроикономически показатели на България и дава прогноза за тенденциите през следващите 6-12 месеца.

Макроикономическият доклад на КРИБ отбелязва позитивни данни на българската икономика в сферите на растежа на БВП, инфлацията, търговията и очакванията за бизнес климата като може да се предвиди ускоряване на стопанската активност през второто и третото тримесечие на 2024, придружено със стабилизиране на инфлацията около 3%. Притеснителни остават данните за индустриалното производство и добивната индустрия, които продължават да бележат спадове, както и устойчиво ниското ниво на инвестициите в дълготрайни материални активи както процент от икономиката в исторически план, така и спрямо близките за България държави от Източна Европа. От друга страна, очакванията за бизнес климата у нас се подобряват, особено в сектор строителство, търговия и услуги. Ръстът на кредитирането през април 2024 г. от 13.13% на годишна база обхваща както заемите към бизнеса, така и тези към домакинствата с подчертан интензитет в жилищното кредитиране. Макар и кредитирането да е важен индикатор за икономическия растеж, с оглед на намеренията на България да влезе в eврозоната, то трябва да бъде внимателно проследено с цел устойчивост и балансираност, имайки предвид директната му корелация с увеличаването на паричната маса и инфлацията.

Теми на последващата дискусия бяха процесът по влизане на България в Еврозоната, подобряване на достъпа на чуждестранния и местния бизнес до висококвалифицирана работна ръка, активно сътрудничество с образователните институции, и устойчивото и предвидимо управление на финансовата рамка на публичния и частния сектор. КРИБ получи препоръка да бъде по-активна част от обществения диалог относно разясняването на ползите от присъединяването на страната към Еврозоната и провеждането на образователна реформа, която да отговори на дългосрочните предизвикателства пред пазара на труда в страната и Европа. Управителният съвет на КРИБ отличи готовността на банковия сектор за приемане на общата валута, уменията на бизнеса да подобрява качеството на пазара на труда в посока капацитет и приобщаване и подпомагането на иновативни и капитало-интензивни инвестиции в сфери като ядрената енергетика.

КРИБ и дипломатите се обединиха около ключовото значение на Еврозоната, ОИСР и Шенген за по-тясната и необратима интеграция на българската икономика и общество с Европейския съюз, както и около важността в България да се формира редовно и стабилно правителство.

В края на срещата беше постигната договореност диалогът между КРИБ и дипломатите от ЕС и САЩ в България да продължи, наред с представяне на периодичен анализ на макроикономическата обстановка в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив