19 Април 2024, 08:44 Днес (0) | Вчера (11)

Полицаи на мотори ще ескортират абитуриентите в София

22 Май 2015 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2015, 12:28
Под лиценза на creativecommons

Полицейски екипи ще ескортират абитуриентите в София от сборните пунктове в училищните дворове до заведенията, където ще празнуват. Така от СДВР ще обезпечават сигурността на зрелостниците и другите участници в движението по време на тазгодишните балове

Зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов призова абитуриентите да не развалят празника с поведението си, а и да се съобразят и с правата на другите хора. Предупреждението му беше по повод традиционните излизания през прозорците на колите. На брифинг в СДВР бяха представени мерките, които са предприети за балове 2015 г. При по-фрапиращи случаи на нарушения, полицията има намерение да действа незабавно, стана ясно от думите на Златанов. Той призова всеки, който забележи нередност и опасност, да алармира полицията веднага.

През следващите дни опазването на живота на абитуриентите е приоритет за СДВР, целият състав е получил инструкции за действие.

По всички районни управления в София са проведени срещи с учителските настоятелства и ръководства. Началникът на отдел "Охранителна полиция" към СДВР Борислав Муеров представи мерките по линия на Охранителна полиция. Те са насочени към всички управители и собственици на заведения - да не се надвишава капацитета на заведението. Пред всяко заведение ще има полицейско присъствие и тясна връзка с охраната, която предварително ще бъде проверена дали има лиценз.

Общо 131 училища в София празнуват абитуриентските си балове в периода 23 до 31 май. Празненствата ще се проведат в 50 заведения. Най-натоварено като ангажименти от страна на Столична полиция ще бъде в периода 23-27 май. Има 2-3 училища, които променят датите на баловете и те ще останат за началото на юни месец.

Бумът на балове ще бъде на 24 май, когато 50-60 училища отбелязват завършването си.

Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев уточни, че младежите ще бъдат придружавани до заведенията от екипи - както от полицейски коли, така и от мотоциклети. Във всеки автомобил ще има видеонаблюдение, така че ще бъде заснемано цялостното движение на колоните.

Над 100 случая на непристойно поведение на абитуриенти с автомобили са регистрирани миналата година. 90% са санкционирани. 4 мобилни камери, включително 2 ръчни, ще бъдат поставени на маршрутите, откъдето абитуриентите ще преминават. "Колеги с униформи ще заснемат движението на всички, които минават покрай тях", уточни Тенчо Тенев. 50 лева е санкцията за водач на автомобил, ако пътниците се показват през прозорците. Смелчагите, позволили си да "висят" извън прозорците, също нам да се разминат без санкции.

За дребните нарушения  няма да има санкции на момента. По-късно обаче нарушителите ще получават "честитки".

СДВР призовава абитуриентите да не шофират след употреба на алкохол.

Към момента тече процедура по решаване на проблема с видеозаписващите устройства на СДВР, които преди време имаха проблем със съхраняването на записите от камерите.

От Ректората до Президентството на етапи движението ще бъде затваряно в периода 18,30 -20.00 часа на 24 май. Шефът на КАТ призова столичани за търпение на 24 май в часовия интервал от 18.00 до 21.00 ч. предвид факта, че се струпват много училища, които ще празнуват.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив