28 Март 2024, 17:54 Днес (11) | Вчера (12)

Полицаите се вдигат на протест с искания за по-високи заплати

12 Септември 2012 12:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2012, 12:37
ImagesFromBulgaria.com

Синдикатите в МВР настояват и за законова промяна, която да им разреши да получават странични доходи, т. е. в свободното си време да могат да работят частно

 

Най-голямата полицейска синдикална организация изпълни заканата си и започна активна подготовка на протест във връзка със своите искания за 25-роцентно увеличение на заплатите. Това стана ясно от изявление на СФСМВР, разпространено до медиите в сряда.

 

Синдикатите настояват и за законова промяна, която да им разреши да получават странични доходи, т. е. в свободното си време да могат да работят частно. Публична тайна е, че въпреки изричната забрана за това много полицаи от години заработват допълнително като охранители, съобщава bTV.

Служителите на реда ще протестират на 23 и 24 септември, като в момента създават вътрешна организация сред своите членове.

Полицаите са уведомили кмета на София за намеренията си и се „надяват този път да не им бъде забранено да протестират”. Към протеста на работещите в МВР ще се присъединят и надзирателите в затворите, които също настояват за увеличение на заплатите и подобряване условията на труд.

Подготовката на протестните действия е в резултат на несъстоялите се преговори и демонстрираната до момента липса на каквото и да е желание от страна на МВР да обсъди по същество възможностите за удовлетворяване исканията на синдикатите, пише в писмото на полицаите.

От СФСМВР напомнят, че техните искания са представени в МВР на 27 юли 2012г. и за месец и половина е проведена само една среща с представители на МВР. На срещата на 22 август 2012г. не бяха проведени преговори по същество, а се обсъдиха някои технически въпроси.

Въпреки постигнатото принципно съгласие между МВР и СФСМВР, че исканията на Федерацията са основателни, представителите на силовото министерство не показаха по никакъв начин, че имат намерение да проведат реални преговори със синдикалистите, оплакват се още от Федерацията.

Именно демонстрираното в продължение на месец и половина пренебрежение от страна на МВР и неглижирането на основателните искания на Федерацията са причина за подготовката на протести в края на месец септември 2012 г.

В края на месец юли 2012 г., синдикалистите заявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени през септември 2012 г., преговорите с МВР ще се състоят на фона на полицейски протести. СФСМВР, за разлика от ръководството на МВР, спазват своите обещания, не ги отлагат в продължение на 3 години, както правят от силовото ведомство и вече подготвят своя протест, заключват недоволните полицаи.

Действително при срещата между синдикалистите и ръководството на МВР през август не бе постигнато нищо конкретно. Началото на разговорите съвпадна с решението на правителството да предостави допълнителни 18 млн. лева към бюджета на Цветанов за погасяване на стари задължения.

Тогава след среща със заместник-министърът Димитър Георгиев председателят на профсъюза Валентин Попов обяви лаконично пред журналистите: „не се договорихме нищо”.

Първите полицейски протести започнаха по времето, в което МВР се управляваше от социалиста Михаил Миков. Тогава униформените пушиха и пиха вода под кабинета на министъра, недоволни от заплатите си и условията на труд.

Проблемът със социалния статус на полицаите остава нерешен и при сегашното ръководство на МВР. На този фон ведомството на Цветанов може да се похвали с най-високия бюджет в страната от над един милиард лева.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив