25 Април 2024, 02:58 Днес (0) | Вчера (12)

Полицаите ще могат да взимат отношение по пътни нарушения, извършени пред тях

07 Август 2015 10:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 август 2015, 01:25
Под лиценза на creativecommons

Трите способа за контрол не са отменени. Към настоящия момент просто ги допълваме с възможността правоспособни служители от МВР, обучени по прилагане на Закона за движение по пътищата, да вземат отношение по явни нарушения, извършени пред тях

Това каза гл. комисар Христо Терзийски, директор на Дирекция "Национална полиция”, по повод на издадената заповед от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която отново позволява на пътните полицаи да спират водачите по своя преценка и да извършват проверки, без да ги заснемат с камера, предаде "Фокус".

"Искам да подчертая, че това не е отмяна на заповедта на министър Веселин Вучков, а е допълнение към нея”, обясни гл. комисар Терзийски. "В заповедта от януари месец 2015, се визираха три способа, по които пътните полицаи да работят на територията на страната. Заповедта, която издаде министър Бъчварова, допълва тази заповед с още един способ, който е разрешен от Закона за МВР и тези действия са позволени на служителите. Първият метод, по който могат да работят пътните полицаи е "широко-обхватен контрол”, който не е отменен. Вторият метод за санкциониране на нарушение е използването на стационарни и мобилни устройства за регистриране на скоростта на движението на МПС-та. Третият метод е извършването на проверка в условията на видео и аудио запис”, посочи гл. комисар Терзийски.

По думите му решението служители на МВР да вземат отношения при явни нарушения, които са извършени пред тях, се е наложило след анализ на пътно-транспортната обстановка.

"Данните, които отчетохме, показват наличие на тревожна тенденция. Въпреки прилагането преди 2 месеца на мобилните камери за контрол над скоростта, тежките пътно-транспортни произшествия продължават, които предизвикват смъртта на много хора и оставят след себе си много ранени. Мога да посоча конкретни данни към днешна дата и всичките ще бъдат с положителна стойност. Извършените тежки транспортни произшествия са със 77 повече от миналата година. Ранените са с 173 повече. Положителното е, че загиналите са с 5 души по-малко от миналата година”, коментира Терзийски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив