25 Април 2024, 17:17 Днес (13) | Вчера (12)

Полицията на крак заради идващите празници

23 Декември 2021 09:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 декември 2021, 09:31
МВР, илюстративна снимка

Започна засиления контрол по пътищата

МВР мобилизира звената си за гарантиране на сигурността на гражданите по време на Коледните и Новогодишните празници, съобщиха на брифинг комисар Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" в ГДПБЗН, гл. инспектор Димитър Димитров от отдел "Криминална престъпност", гл. инспектор Емил Ангелов, началник на сектор "КОС" и гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел "Пътна полиция" в ГДНП.

Служителите на пожарната са проверили 1525 обекта (увеселителни, туристически и обекти с религиозно предназначение). Традиционно при проверките инспекторите са акцентирали на създадената организация за осигуряване на пожарна безопасност на обектите, условията за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари и пожароизвестителните системи. Обърнато е внимание на персонала, работниците и служителите, ангажирани в празничните прояви за противопожарните мерки, които следва да се предприемат. В 307 от проверените обекти са констатирани несъответствия на правилата и нормите за пожарна безопасност. Най-честите пропуски са свързани с пропуски в документацията, липса или неизвършено сервизно обслужване на средствата за първоначално гасене на пожари, липса или неизправност на аварийно евакуационно осветление, липса на схеми за евакуация и др. За отстраняване на констатираните несъответствия са връчени 294 писмени разпореждания и 12 протокола за резултатите от извършени комплексни проверки. За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са съставени 10 акта за установяване на административни нарушения.

По линия на Криминална полиция са планирани операции, насочени основно към опазване на собствеността на гражданите. Гл. инспектор Димитров призова гражданите, които ще напуснат домовете си за празниците, да не оставят пари и ценности, дори да имат скъпи заключващи системи и СОТ.  Хората да се отнасят с голямо внимание в масовия градски транспорт, а в магазини и ресторанти да не оставят вещите си без надзор.

Разпоредени са засилени проверки, свързани с контрола на общоопасните средства, съобщи гл. инспектор Ангелов.  Той напомни, че законът забранява продажбата на пиротехника от категория F1 на деца под 12 години, от категория F2  - на младежи под 16 години и съответно изделията от категория F3 ме могат да се продават на лица под 18 години. Ще се следи търговията на пиротехника да се извършва само в лицензирани магазини.

Служителите от Пътна полиция традиционно в последния работен и почивен ден от поредицата празнични дни ще подпомагат трафика, съобщи гл. инспектор Близнаков. През останалите дни ще има засилен контрол за недопускане на шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Той призова водачите да проявяват толерантност на пътя и стриктно да спазват скоростните режими.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив