28 Март 2024, 15:34 Днес (9) | Вчера (12)

Полицията - със системни мерки срещу кражбите на автомобили

25 Август 2015 09:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2015, 10:43
Под лиценза на creativecommons

От началото на юни са проведени 11 тематични полицейски операции на територията на София, Перник, Костинброд, Враца, Монтана, Велинград, Варна и Бургас

ГД "Национална полиция" обяви, че прилага системни мерки за противодействие на престъпления, свързани с кражби на моторни превозни средства. От началото на юни са проведени 11 тематични полицейски операции на територията на: София, Перник, Костинброд, Враца, Монтана, Велинград, Варна и Бургас. Проверени са общо 35 депа за разглобяване на автомобили, автоморги и обекти за продажба на части, втора употреба.  Открити и иззети са купета, авточасти и агрегати от над 350 автомобила - предмет на престъпно посегателство.

Установено е, че голяма част от колите са отнети предимно от София, Враца, Монтана, Варна  и Бургас.  Образувани са 12 досъдебни производства срещу съдържатели, ползватели и собственици на проверените обекти.

На база извършен анализ на риска на средата за сигурност на територията на ОДМВР-Бургас и ОДМВР–Варна през летния туристически сезон, е установена усложнена обстановка в курортните комплекси "Слънчев бряг” и "Златни пясъци”. На 19 и 20 август т.г. на териториите на двете дирекции бе проведена комплексна полицейска операция. Установен е отнет автомобил от гр. Варна и  други два - с интервенция в номера на рамата. От автоморгите и депа за разглобяване са иззети агрегати и части от 30 инкриминирани автомобила. По случаите са образувани 4 досъдебни производства, съставени са два акта от служители на РИОСВ. За срок от 24 часа са задържани четирима криминално проявени.
В двата курорта е пресечена и престъпната дейност на няколко групи. Само през последната седмица са установени извършителите на кражби на автомобили висок клас в к.к "Слънчев бряг”. Задържани са двама мъже при опит за кражба на лек автомобил марка "Ауди”, модел  "Q 7” с полска регистрация. Те са арестувани в автомобила заедно с компютърната техника, необходима за извършването на престъплението. Образувано е досъдебно производство. На двамата е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража” . Два дни преди това са задържани други двама извършители на кражба на "Мерцедес”, модел "C"класа. По случая е образувано досъдебно производство, наложена им е мярка за неотклонение "задържане под стража”.

През юни служителите на ОДМВР - Варна са документирали престъпната дейност на тричленна група, специализирана в кражби и разглобяване на автомобили и реализиране на авточасти от тях. По образуваното досъдебно производство са събрани  доказателства за над десет случая на кражби на автомобили от тази група. В момента и тримата са задържани под стража.

При операция на столични криминалисти, проведена миналата седмица, е задържан извършител на кражба на два луксозни автомобила, паркирани в подземен паркинг в София. Той е задържан под стража. Паралелно с акцията е документирана и престъпната дейност на  други двама мъже, които за петмесечен период са извършили кражби на множество автомобили от марките "ВАЗ". Към момента са установени 23 автомобила. На двамата са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража”.
              
За по-ефективно противодействие на този вид престъпления от МВР са предприети следните мерки:
- Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов е сформирана работна група за изготвяне на предложения за промяна на членовете от НК, свързани с този вид престъпления;
- Полицейски операции на по-уязвимите места, където се наблюдава тенденция на увеличение на кражбите на автомобили;
- Засилена работа с чуждите полицейски служби по отношение на престъпленията с моторните превозни средства, във връзка с международен трафик на автомобили;
- Регулярно обучение на полицейския състав, работещ по противодействие на този вид престъпления, с цел усвояване на добри международни практики.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив