04 Май 2024, 11:05 Днес (0) | Вчера (0)

Половината европейци смятат, че условията на работа се влошават

28 Април 2014 11:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 април 2014, 12:23

Общият размер на преките и непреките разходи в резултат на трудови злополуки и професионални болести е в размер на 4% от световния брутен вътрешен продукт

Условията на работа в страните от ЕС са се влошили през последните години в резултат на икономическата криза. Това е оценката на повече от половината /57%/ европейски граждани, сочи проучването на Евробарометър. 

Тази и други тревожни тенденции относно безопасността на работа, както и перспективи за действие на ЕС в областта на условията на труд се обсъждат днес на конференция на Европейския съюз в Брюксел. 

28 април е установен от Международната организация по труда /МОТ/ като Световен ден за безопасност и здраве при работа. 

На конференцията ще се обсъди как да продължи да се развива политиката на ЕС към условията на труд в страните-членки, за да се гарантира високо ниво на качество, безопасност и справедливост по време на работа, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия. Според изследването на Евробарометър 53% от европейските работници оценяват условията на труд в страната си като добри. 

В същото време обаче, по-голямата част от заетите в Общността – 57%, смятат, че условията за работа в държавата им като цяло са се влошили през последните 5 години, засегнати най-вече от икономическата криза. 

Най-доволни от собствената си работна среда са гражданите на Дания – 94% от нейните жители дават такава оценка. 

На другия полюс, най-недоволни, са гърците. Гърция има най-ниската ставка на удовлетвореност на национално равнище в ЕС /16%/ и е единствената страна членка, където по-малко от половината от работещите /38%/ са доволни от собствените им условия за труд. 

В България нивото на удовлетвореност стига 31%. Целта на Световния ден за безопасност и здраве при работа е да фокусира вниманието и засили действията на международната общност за предотвратяването на трудовите злополуки и професионалните заболявания. Тази година той преминава под надслова "Здраве и безопасност при използването на химикали при работа”. 

По изчисления на МОТ годишно има над 2.3 млн. смъртни случая, свързани с работата, като малко над 2 млн. от тях произтичат от професионални заболявания. Организацията изчислява и че броят на нефаталните професионални заболявания стига 160 млн. 

МОТ посочва, че по-голямата част от професионалните заболявания са причинени от използването на химикали. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив