24 Април 2024, 13:23 Днес (7) | Вчера (6)

Половината от българите одобряват еврото

14 Юни 2018 09:05 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2018, 09:08

Всеки втори очаква единната валута да замени лева до 5 години

51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. Това показва проучването Евробарометър, проведено между 11 и 12 април 2018 г. в седемте държави-членки на ЕС, които все още не са се присъединили към еврозоната, пише в. Монитор.

Нивото на подкрепа към единната валута е най-високо в Румъния, където 70% го подкрепят. В Унгария този дял е 59 на сто. Делът на тези, които одобряват валутата, е най-нисък в Чешката република, като едва една трета (33%) се изказват в подкрепа на приемането на еврото, а най-много (34%) са срещу неговото въвеждане. В останалите държави опозицията надхвърля подкрепата: Швеция (56% срещу 40%), Хърватия (50% срещу 47%) и Полша (50% на 48%).

Социално-демографският анализ показва, че мнозинството от мъжете (57%) подкрепят въвеждането на еврото в своята страна, но по-малка част от жените (45%) споделят това мнение. Що се отнася до цялостното одобрение или опозицията, няма разлика между тези с различни нива на образование, но тези с по-високи нива на образование са по-позитивно настроени към единната валута от тези с по-ниски нива на образование. Самонаетите (50%) и служителите в компании (56%) са по-благосклонни към еврото.

Респондентите, които се чувстват добре информирани за еврото, са по-склонни да подкрепят въвеждането му - 56% в сравнение с 46% от тези, които не се чувстват информирани. Онези, които очакват личните и националните последици да бъдат положителни, също са по-скоро "за" въвеждането на единната валута от онези с отрицателни очаквания.

В повечето от анкетираните държави относителното мнозинство от запитаните смята, че въвеждането от еврото е имало положителни последици за страните, които вече го използват. В Унгария и Румъния мнозинството твърди, че въздействието е положително, но в Чехия и Хърватия респондентите са по-склонни да смятат, че влиянието е отрицателно.

Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години. По-висок е този дял единствено в Хърватия (51%), докато в Швеция почти половината (48 на сто) смятат, че това няма да се случи никога в тяхната страна.

Повечето от запитаните във всички страни смятат, че въвеждането на еврото ще повиши цените, като този дял варира от 74% в Хърватия до 51% в Унгария.

Както е известно, темата за влизането на страната ни в еврозоната стана актуална отново през последните месеци, след като в началото на годината финансовият министър Владислав Горанов обяви, че София ще подаде молба за влизане в ERM II до края на юни. През тази седмица правителството ревизира мнението си, след като Горанов уточни, че страната ще се опита да влезе едновременно във валутния механизъм и банковия съюз - нещо, за което настояват както ЕК, така и Европейската централна банка.

"Крайният резултат, както аз го виждам, е че в рамките на една година ще сме способни да влезем едновременно в тясното сътрудничество в рамките на банковия съюз и на ERM", казва Горанов на бизнесконференция в София, цитиран от "Ройтерс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив