18 Май 2024, 00:23 Днес (0) | Вчера (11)

Получаваме над 6 млрд. евро от ЕС за периода 2007-2013 година

10 Януари 2006 17:26 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Важен е не само размерът на средствата, но и степента на усвояването им, подчерта Пламен Орешарски

Европейската комисия има интерес България да се присъедини към Европейския съюз при най-добри условия и в най-бърз срок, а именно – през януари 2007 г. Това заяви днес на среща с министъра на финансите Пламен Орешарски генералният директор на дирекция „Регионална политика” на ЕК Жан Шарл Лек. На срещата присъстваха още ръководителят на делегацията на ЕК у нас Димитрис Куркулас, представители на дирекция „Регионална политика”, министърът по Европейските въпроси Меглена Кунева, както и ресорни министри от българското правителство. Основната тема на разговора бе преглед на постигнатото до момента в областта на Глава 21 „Регионална политика и координация на структурните инструменти”, както и политиката, която ще провежда България в това отношение за периода 2007-2013 г.
На срещата стана ясно, че в бюджета на Общността за периода 2007-2013 г. за България са предвидени средства в размер на над 6 млрд. евро. Жан Шарл Лек посочи, че средствата се предоставят при ясни условия и страната ни трябва максимално да се възползва, за да докаже, че е готова да отговори на тези условия. По този начин България ще покаже, че провежда Кохезионна политика, отговаряща на изискванията на ЕС, посочи той. Министър Орешарски от своя страна заяви, че е важен не само размерът на средствата, но и степента на усвояване. Той увери Жан Шарл Лек, че българското правителство ще положи максимални усилия за ефективното усвояване на средствата от ЕС.
Директорът на генерална дирекция „Регионална политика” приветства напредъка на българското правителство за евроинтеграцията на страната и обърна специално внимание на приноса на екипа на Министерство на финансите. Жан Шарл Лек посочи като правилно решението в Министерството да бъде съсредоточено централното звено, отговарящо за средствата и финансирането от европейските фондове и посочи като успешен пример в това отношение практиката на Испания и Ирландия.
По време на разговора бяха дискутирани въпроси, свързани със системите на обществените поръчки и финансовото управление, административния капацитет, въпроси от секторите транспорт, околна среда и регионално развитие, както и изпълнението на споразумението на страната ни с МВФ.
По отношение на системата за обществените поръчки Жан Шарл Лек насърчи свършеното до момента, като препоръча още усилия за създаването на нужната система за ефективно и прозрачно усвояване на средствата от ЕС чрез тръжни процедури. По отношение на прозрачността министърът на финансите изтъкна, че българското законодателство за обществените поръчки в голяма степен е съобразено с директивите на Общността. Пламен Орешарски каза още, че с ускорени темпове ще се следва стратегията за преструктуриране на Държавния финансов контрол, и подчерта, че правителството вече е приело три нови проекта на закони за осъществяване на вътрешен одит, за финансовото управление и за държавната инспекция, като предстои одобряването им от НС. Министър Орешарски допълни, че е предложено най-добрите финансови ревизори да поемат вътрешния одит по отделните министерства и звена. Финансовият министър посочи още, че вече са изградени структурите за управление на средствата от ЕС, а именно - централното координационно звено в МФ, сертифициращият и разплащателният орган.
Жан Шарл Лек обърна внимание и на необходимия административен капацитет за усвояване на средствата от фондовете на ЕС за периода 2007-2013 г. Той поздрави българското правителство за напредъка в тази област, като препоръча да се продължи с реформата. Министър Орешарски изтъкна, че се работи не само на централно, но и на местно ниво и посочи прехвърлянето на ресурси от централно към местно ниво и засилването процеса на фискална децентрализация.
Обсъдена бе и темата за проектната готовност на България. Пламен Орешарски заяви, че процесът на подготовка на проекти по фондовете на ЕС вече е започнал, като за целта има и заделени ресурси в тазгодишния бюджет на страната. 
По време на разговорите Жан Шарл Лек се информира за това как се движат преговорите по споразумението с МВФ и дали то ще повлияе на евроинтеграцията на България. Министърът на финансите заяви, че споразумението с фонда ще гарантира в по-голяма степен присъединяването на България към ЕС. 
В заключение финансовият министър Пламен Орешарски изтъкна, че са одобрени работните варианти за Националния план за развитие,  оперативните програми и регионалните планове за развитие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

що крадене ще падна в тая държава! Кой казва, че вече няма кво ? Докато има будали, ще има и крадци. Само не знам ние, народа ли сме будалите или тия дето ще ни дават толкова пари ? Боже пази България, щото те пак от нас са ги взели.
#0 | от внимание | преди
Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив