28 Март 2024, 12:30 Днес (6) | Вчера (12)

Помирителната комисия скара застрахователите с надзора

16 Януари 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Структурата, издръжката и контролът върху Помирителната комисия е на път да скара Агенцията за застрахователен надзор (АЗН) и застрахователите.

Причината за неразбирателството е приетите с акт на АЗН от 15 януари указания за създаването на Помирителна комисия. Нейното създаване бе уредено с поправка в Закона за застраховането от миналата година, като целта й е да разглежда безплатно оплаквания на граждани и фирми срещу некоректни застрахователи.

Надзорът е издал указанието, тъй като в сряда е изтекъл тримесечният срок, през който Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) е трябвало да създаде Помирителната комисия. В поправката на закона е посочено, че при неспазване на срока надзорът посочва по своя инициатива до трима членове на комисията и определя тяхното възнагражданение. В указанието подробно е разписано що е то Помирителна комисия и как действа тя. Едно от изискванията към застрахователите, което е записано в указанието, е да предоставят копия от доказателствата, послужили за основание на поддържаното от тях становище по всеки конкретен случай. В указанието е записано още, че комисията представя доклад на надзора на всеки три месеца.

Създаването на новия орган вдигна градуса на напрежението между застрахователите и надзора, тъй като повечето от дружествата са на мнение, че такъв орган не е необходим, или поне издръжката й трябва да се поеме от страна на държавата или от някоя неправителствена организация.

"Ако членовете на комисията се назначават от асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), как ще се гарантира нужната безпристрастност. След като застрахователите плащат сметките и заплатите в комисията, едва ли може да се очаква тя да се произнася против тях. АБЗ не получава субсидии от държавата или друг вид външно финансиране. Тя се издържа изцяло от членския внос на своите членове, които могат да се окажат недостатъчни дори за издръжката на въпросната комисия", заявиха източници от застрахователния пазар, пожелали анонимност.

Броят на жалбите през миналата година е бил над 600, като през тази година след създаването на комисията може и да набъбне. "Няма законов акт, с който асоциацията, като сдружение с нестопанска цел, може да бъде контролирана от застрахователния надзор. АЗН не може да задължи асоциацията да спазва указанията, както и да се нагърби с изплащането на заплатите на назначените членове", смятат още застрахователи.

"АБЗ е организация на застрахователния бизнес и всеки един застрахователен казус би могъл да бъде решен най-правилно именно там. Ако помирителната комисия бъде предоставена на друга структура, като някоя от асоциациите на застрахованите лица или на застрахователните брокери например, биха възникнали въпроси относно статута и стабилитета на комисията. Нещо повече, налице са и деликатните въпроси с обмена на информация, към които застрахователите традиционно са твърде чувствителни. Комисията ще получава от застрахователите сведения за общите условия и за ликвидацията на щетите, мотивира се директорът на АЗН Румен Гълъбинов. Той обясни, че не може да има проблем с това, че АБЗ ще се произнася в тежест на своите членове, тъй като подобен бил моделът в Испания и Великобритания. "По един косвен начин са предвидени средства за финансиране на тази комисия. С новоприетия Закон за Комисията за финансов надзор е предвидено намаляване на съществуващите ежегодни такси, дължими от застрахователите. Намалението е с 5000 лева, което освобождава ресурс в размер на около 150 хил. лв., които се вливаха в държавния бюджет, а сега остават при застрахователите", добави Гълъбинов.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив