25 Април 2024, 15:11 Днес (11) | Вчера (12)

Поне 30 млн. европейци работят в сенчестия бизнес

04 Юни 2013 17:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2013, 17:14

През последните години сивата икономика в Европа се е разраснала заради "балонизирането" на данъчните ставки

Рестриктивните данъчни режими, затегнатите регулации на пазара на труда и нарастващата липса на доверие в правителствата са причината много европейци да изоставят традиционната форма на заетост и да минат в сенчестата икономика, която коства милиарди долари. Това сочи проучване на Института за икономически изследвания (Institute of Economic Affairs), цитирано от CNBC и Дарик. Според данните в анализа 30 млн. души на територията на Европейския съюз работят нелегално. Това коства около 20% от брутния вътрешен продукт на страни като Испания, Италия и Гърция. Във Великобритания сенчестата икономика "изяжда" около 10% от БВП, а скандинавските страни делът е 15% от БВП. Най-голям е той в южните европейски държави, където процентът е между 20 - 30.
Проучването достига до извода, че през последните години сивата икономика в Европа се е разраснала заради "балонизирането" на данъчните ставки. Това води до липса на доверие в държавата и до причина бизнеса и обикновените хора да преминат към нелегални форми на заетост, което създава опасен цикъл, според авторите на проучването.
Причината за това е, че колкото повече хора се присъединяват към сивата икономика, с толкова спадат данъчните постъпления. Вследствие на това се вдигат още повече данъчните ставки, с което се задават допълнителни стимули за минаване в сенчестия бизнес.
Според Фридрих Шнайдер, който е сред авторския колектив на изследването правителствата следва да прегърнат предприемачеството и да го разтоварят от тежестите, сред които са и високите данъци.
"Понижение на данъчното бреме би трябвало да доведе до свиване в размера на сенчестата икономика", коментира Шнайдер пред CNBC и продължава: "Това би довело до събирането на повече данъци, а от там до възможност за понижаването им".
Според проучването, сенчестият бизнес може да има неочаквани проявления - от криенето на доходи от страна на детегледачките, през различните домашни услуги и строителни ремонти по домовете, до по-мащабни бизнеси като продажбата на нелегален алкохол или цигари.
"Дори страни като Швейцария имат сенчест бизнес", допълва Филип Буут, който също е в авторския колектив, направил проучването. Той посочва, че там процентът на сивата икономика е около 8% от Брутния вътрешен продукт, макар да се счита, че пазарът на труда в Швейцария е добър, а публиката има доверие към институциите.
Статията на CNBC завършва с констатацията, че в Дания наскоро е било публикувано друго изследване, което донякъде потвърждава заключенията на Института за икономически изследвания. В него се твърди, че близо половината население на Дания купува стоки, произведени от сенчестата икономика или участва в нея под някаква друга форма.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив