28 Март 2024, 15:55 Днес (9) | Вчера (12)

Поне 70 лв. ни излиза празничната трапеза

26 Април 2021 09:01 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2021, 09:06

За месото харчим около половината от общата сума

По минимум 70 лв. струва празничната трапеза за Великден за четиричленно семейство, пресметна "Монитор". Половината от сумата ще отиде за традиционното агнешко, около една пета за продукти за домашен козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата, вино и други сладкиши за децата. Седмица преди Възкресение Христово големите вериги влизат в битка за привличането на повече клиенти с примамливи цени на най-търсените продукти.
Обикновено менюто за Великден следва традицията да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо за основно, а за десерт остава благоуханният козунак, било то домашен, или купешки. Така, за да напълним пазарската си количка с най-необходимите за трапезата продукти, ще трябва да броим около седем десетачки. Справка в брошурите на големите търговски вериги у нас сочи, че кората с 30 яйца за размер M ще ни струва 4,99 лв., или 0,16 лв. за брой. По-скъпите предложения за кокошия продукт, които достигат до 0,44 лв./бр., са обогатени с вещества като селен или Омега 3. Производители алармираха пред "Монитор", че потребителите трябва да се запознаят внимателно с печатите върху яйцата, за да избегнат закупуването на застояла продукция от Полша. Те подчертаха, че рискът от подобни измами е голям, тъй като около празника у нас се консумират близо 30 млн. яйца, а Великден в бившата соц страна е месец преди нашия и там вероятно има много останала продукция в складовете.
Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче в зависимост от магазина, където сме пазарували. В различните обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лв./бр., а за стрък зелен лук ще доплатим 0,50 лв.
Основният ни харч за празника остава агнешкото, което трябва да бъде поне два килограма. Впечатление прави, че агнешката задна четвъртина във всички обекти е с 2 лв. по-скъпа от предната.
Те се търгуват на цени от 13,99 лв. – 14,49 лв./кг (предна четвърт) и 15,99 лв. - 16,49 лв./кг (задна четвърт). На места обаче агнешкото месо вече стигна 19 лв., сочат данни на Асоциацията за защита на потребителите. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година. "В магазините масово повишават цените преди празника - те скачат двойно от фермата до обектите", коментира председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов. За спекула пък може да се приема цена, по-висока от 15 лв. за килограм. За да се избегне възможността да бъдем измамени, производители съветват да пазаруваме директно от фермите, където и цените са далеч по-ниски от тези в търговските обекти.
Ако пък нямаме време сами да приготвим агнето за празника, можем да се обърнем за помощ към онлайн платформите, където вече върви усилена търговия със сет менюта за празника. Така например 10- или 12-килограмово печено агне с картофи и килограм дроб сарма, поръчано с ваучер от ресторант, ще ни струва 360 лв. Ако пък си изберем да направим покупка от "домашната" фурна на една от големите вериги ще трябва да броим близо 500 лв.
В помощ на заетите домакини от търговските вериги пускат и 3-степенно меню за 55 лв. - зелена салата, печен заек, пълнен с ориз, гъби и подправки, десертът пък е козунак с локум. Апетитните предложения могат да бъдат акомпанирани и от бутилка вино, която върви на цени между 10 и 12 лв./750 мл.
Десертът за празника обикновено е ясен - парче пресен пухкав козунак. В случай че решим да си го изпечем у дома, ще са ни необходими брашно, яйца, захар, прясно мляко, олио и масло, за които ще трябва да сме готови да похарчим около 12 лв. Справка на "Монитор" показва, че той би ни излязъл близо четири пъти по-скъп от купешкия, който се търгува на цени от 3,69 лв. за 400 гр.

Биопанетоне за 72 лв./кг изкушава столичани дни преди празниците, видя "Монитор". Оказва се, че въпреки високата цена на сладкарското изделие обявените бройки се изчерпват за часове, като дори в продажба са пуснати допълнителни такива за любителите на козунак, за който не са успели да се вредят навреме.
Без значение от пълнежа - троен шоколад, стафиди и портокалови корички, череши и френски бял шоколад или веган, цената остава една и съща - 72 лв. за килограм и 36 лв. за 500 грама. В съставките му влизат биояйца, био нерафинирана тръстикова захар, био бурбонска ванилия от Мадагаскар, италианско брашно и белгийско масло.
Занаятчийският продукт се прави с квас и има срок на годност не повече от 7 дни. В същата фурна в центъра на София се предлага и кето хляб, чиято цена достига 50 лв. за самун. В пекарната срещу 5 лв. ще можем да опитаме филия от него. Изделието се приготвя основно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 биояйца, заради което цената му е толкова висока.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив