29 Март 2024, 07:28 Днес (0) | Вчера (11)

Португалия се отказа от вдигане на осигуровки и орязване на заплати

25 Септември 2012 11:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2012, 11:55
Под лиценза на creativecommons

Правителството на Португалия се отказа от планираната мярка, след като хиляди португалци се включиха в протестна акция пред сградата на кабинета

Консервативният португалски премиер Педро Пасуш Коелю, който е подложен на огромен натиск заради продължаващите масови улични протести, реши да се откаже от своето решение да намали заплатата на всеки работник със 7%, като увеличи вноските за социални осигуровки, съобщава вестник "Ел Паис".

 

Правителството на Португалия се отказа от планираната мярка, след като хиляди португалци се включиха в протестна акция пред сградата на кабинета. Президентът на страната обяви, че правителството е готово да обсъди алтернативни решения.

Правителството планираше да повиши вноските от следващата година от 11% на 18%, за да изпълни условията по спасителната програма за страната на стойност 78 млрд. евро.

Администрацията на Пасуш Коелю, чийто рейтинг продължава да се срива, ще проучи всяка възможност за намирането на допълнителни средства. Една от възможните мерки е да се увеличат социалните вноски, които ще трябва да внесе бизнесът.

Наскоро на Португалия бе дадена още една година, за да съкрати бюджетния си дефицит след последния преглед от страна на международните й кредитори.

Президентът свика държавния съвет на фона на опасенията, че Португалия губи основното си предимство пред чуждите инвеститори  широкия политически консенсус за фискалните рестрикции. Изявлението след срещата при президента гласи: "Съветът бе уведомен за готовността на правителството да разгледа, в рамките на диалога между социалните партньори, алтернативи на промените във вноските за социалните фондове."

В него се казва още, че различията между двете партии, съставляващи управляващата коалиция, са били преодолени и че те остават ангажирани с поставените цели по спасителната програма.

Според местния седмичник „Еспресо” обаче португалският премиер готви ново намаление на ваканционните компенсации на мястото на отменените повишения на социалните вноски.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив